2024m. March 28d. 21:14:45

Navigacija
· Pradžia
· Straipsniai
· Galerija
· Forumas
· Komentarai
· Anekdotai
· Kontaktai
Naujokams
· Taisyklės
· DUK
· ŽODYNAS
· Paieška
Naudinga
· Konkursai, siurprizai
· Video
· Nuorodos
· Siųstis
· PARAMA
 
 

Naujausia foto
Naujas šeimos narys :))
Naujas šeimos narys...
2023/03/25 11:16

 
 

Atsitiktinė foto

 
 

Prisijungę vartotojai
· Prisijungę svečiai: 7

· Prisijungę nariai: 0

· Iš viso narių: 8,002
· Naujausias narys: Kestutis
 
 
Straipsnių hierarchija
Straipsnių pradžia » Vabzdžiai » Dynastes hercules 
 
Dynastes hercules
 

Vabalas Heraklis – Didysis vabalas–raganosis - Dynastes hercules


Klasifikacija


Klasė: vabzdžiai – Insecta
Būrys: vabalai – Coleoptera
Šeima: skarabėjai – Scarabaeidae
Pošeimis: Dynastinae
Gentis: Dynastes
Rūšis: Dynastes hercules
Porūšiai: Dynastes hercules baudrii Pinchon, 1976; Dynastes hercules bleuzeni Silvestre and Dechambre, 1995; Dynastes hercules ecuatorianus Ohaus, 1913; Dynastes hercules hercules Linnaeus, 1753; Dynastes hercules lichyi Lachaume, 1985; Dynastes hercules morishimai Nagai, 2002; Dynastes hercules occidentalis Lachaume, 1985; Dynastes hercules paschoali Grossi and Arnaud, 1993; Dynastes hercules reidi Chalumeau, 1977; Dynastes hercules septentrionalis Lachaume, 1985; Dynastes hercules takakuwai Nagai, 2002; Dynastes hercules trinidadensis Chalumeau and Reid, 1995; Dynastes hercules tuxtlaensis Moron, 1993.


Aprašymas

Paplitimas: Tropiniai Pietų Amerikos regionai ir Antilų salos.
Gyvenamoji aplinka: krūmai ir medžiai.
Dydis: patelės nuo 5 iki 7 cm, patinai nuo 5 iki 10 cm (be rago).
Maistas (suaugėliams): pernokę, saldūs vaisiai.
Maistas (vikšrams): sutręšusi lapuočių medžių mediena bei šaknys.
Vystimosi trukmė: kiaušinyje nuo 4 iki 6 savaičių, vikšrai nuo 16 iki 24 mėnesių, lėliukės iki 6 savaičių.
Suaugėlių gyvenimo trukmė: iki 6 mėnesių.

Dynastes hercules
Dynastes hercules hercules patinas

Dynastes hercules – priklauso didelei plokštėtaūsių šeimynai (Lamellicornia). Šių vabalų ūsų galiukai sudaryti iš plokštelinių antenų. Vabalai gigantai (Dynastinae), vabalai milžinai (Goliathinae) ir bronzinukai (Cetoniinae) priklauso skarabėjų šeimai – Scarabaeidae. Visi jie minta tik augaliniu maistu.
Vikšrai gyvena dirvoje ir maitinasi lapuočių medžių šaknimis ar medienos puvenomis. Vikšrai balti, o vabalų kūnas, kojos ir galva dažniausiai tamsiai rudos spalvos. Tiek Dynastes hercules patelės, tiek patinai gali skraidyti. Patinų kūno ilgis siekia iki 10 cm, o išskleistų sparnų plotis gali siekti net 22 cm. Ataugos (rago) ilgis gali būti nuo 5 iki 7 cm. Pirmoje rago pusėje yra du, atkišti į priekį krumpliai, o viršutinėje dalyje – keli, augantys į viršų.
Patino antsparnių spalvos priklauso nuo jį supančios oro drėgmės ir gali varijuoti nuo juodai rudos iki rudai alyvinės. Kūnas padengtas retais plaukeliais. Patelės turi tik visiškai nedidelę ataugėlę (ragą) ant kaktos. Anstparniai gali būti lygiagrečiai, taisyklingai išmarginti įvairias raštais. Spalvos matinės. Kūno plaukeliai aukso rudos spalvos.
Paskutinėje vystimosi stadijoje vikšrai gali pasiekti labai pagarbių dydžių. Jos užauga iki 18cm ilgio, sveria iki 100 gr. ir yra mėgstamas vietinių aborigenų valgis.

Dynastes hercules
Dynastes hercules hercules patelė

Gyvenimo būdas

Dynastes hercules – gyvena tropiniuose miškuose ir maitinasi pernokusiais, minkštais ir sultingais vaisiais, tame tarpe ir tokiais, kurių sultys jau būna parūgusios. Maisto vabalai ieško ant žemės. Vabalų kojos ilgos, galūnėse yra stiprūs kabliukai, todėl puikiausiai, ieškodami maisto, gali užlipti ir į medžius. Ieškodami maisto vabalai gali perskristi iš vienos vietos į kitą.
Kartais vabalai kelias dienas maitinasi vienu vaisiu, kol visiškai jo neiščiulpia. Ieškodami maisto ir mergindami pateles vabalai nepakelia konkurencijos, todėl neretai tarp patinų užverda kovos. Kovose kaip ginklus patinai naudoja savo ragus. Pakėlę galvas, patinai gali suspausti savo viršutinį ragą prie apatinio, taip, tarsi replėmis jie puikiausiai gali prakirsti savo priešininkų tvirtus antsparnius.
Po poravimosi patelės giliai užsirausia į žemę su patręšusia mediena, kad galėtų sudėti kiaušinius.
Kiaušinius patelės deda po vieną, nedidelėmis eilėmis, maistingame substrate. Per savo gyvenimą, kuris tęsiasi iki pusmečio, patelė gali sudėti iki 100 kiaušinių. Išsiritę iš kiaušinių vikšrai maitinasi minkšta, patręšusia mediena, kurią randa šalia savo kiaušinių. Augdamos, jos ėda vis tvirtesnę medieną ar šaknis, kurias tik randa žemėje. Kai kada vikšrai gyvena kelmuose. Virškinamųjų mikroorganizmų dėka vikšrai lengvai virškina celiuliozę.
Subrendę vikšrai iš savo sekreto ir žemių pasidaro lėliukės guolį ir virsta į vabalą. Po ramybės periodo iš lėliukės išlenda vabalas, bet jis lieka žemėje (~ 2 sav.) iki tol kol visiškai sutvirtės jo skeletas ir antsparniai. Po to vabalas išsirausia praėjimą ir išlenda į žemės paviršių.

Dynastes hercules
Dynastes hercules hercules poruojasi

Laikymas nelaisvėje

Ši rūšis reikalauja nemažai vietos. Vabalus laiko insektariume, kurio dydis ne mažiau 50x50x100 (ilgis/plotis/aukštis). Į vandens nepraleidžiamą indą reikia suberti substratą, ne mažiau kaip 5 cm storio. Ant substrato uždėti keletą medienos gabalų ar šaknų, kurie būtų pastatyti vertikaliai, kad vabalai galėtų jais laipioti. Substratui galima naudoti purų juodžemį ar durpes. Temperatūra turėtų būti nuo +22 iki +25C. Naudoti pagalbinius šildymo prietaisus nerekomenduojama, nes nuo jų išsausėja oras ir išdžiūva maistas. Santykinis oro drėgnumas turėtų būti ne mažiau kaip 70%. Insektariumą būtina kasdien apipurkšti drungnu vandeniu, kad išlaikyti tolygią drėgmę. Norint kad vabalai skraidytų, oro temperatūra turėtų būti ne mažiau kaip +30C. Maitinami vabalai pernokusiais, minkštais bananais, mangais, papajais, kriaušėmis.
Norint, kad vabalai daugintųsi į 100 l. akvariumą įleidžiami du patinai ir trys patelės. Akvariumo dugnas išklojamas sutręšusia mediena ne mažiau kaip 30cm storio. Geriausia naudoti tokią patręšusią medieną, kurią jau lengvai galima trupinti, laužyti rankomis, be didelių pastangų. Atsiradusius tarpus galima užpilti durpėmis ar perpuvusiu substratu. Temperatūra turi būti ne mažiau +25C. Taip pat reiktų užtikrinti gerą ventiliaciją, nes kitaip gali atsirasti pelėsiai ar erkutės.

Dynastes hercules
Dynastes hercules lichyi L3 vikšras

Per visą vikšrų vystimosi laikotarpį būtiną kelis kart pakeisti substratą ir pridėti naujos patrešusios medienos, kad vikšrai turėtų ką ėsti. Taip pat nuolat vikšrų skaičių, jiems augant, reiktų „retinti“.
Pirmam etape L1 100 litrų akvariume gali būti iki 100 vikšrų, o paskutiniam etape L3 jau tik iki 25 – 30 vikšrų. Substratą reikia keisti, kai akivaizdžiai sumažėja jo kiekis (storis) arba kai jame nebelieka medienos likučių. Šios rūšies vabzdžiai nepasižymi kanibalizmu, bet jei akvariume bus per daug individų, tai jie trukdys vieni kitiems nertis ar klijuoti lėliukės kokoną. Pagrindinė sąlyga, kad vikšrai virstų į lėliukes yra pakankamai daug vietos kokonui ir ne per drėgnas substratas.

Dynastes hercules
Dynastes hercules hercules lėliukė

Netinkamos sąlygos ruošiantis metamorfozei gali sukelti įvairių anomalijų, pvz. gali neišsivystyti arba išaugti kreivas patinų ragas ir panašiai. Išsiritę iš kokonų vabalai dar mažiausiai 2 savaites išbūna po žeme, kol sutvirtėja ir po to išlenda į paviršių.
Tiek vabalus, tiek vikšrus neretai užpuola erkutės. Nedidelis jų kiekis neturi neigiamos įtakos vabzdžiams, bet esant dideliam erkučių antplūdžiui, būtina keisti substratą ir dekoracijas, o vabalus ir lervas apvalyti nuo jų minkštu šepetėliu su šiltu vandeniu. Negalima trikdyti kokonų, nes dažniausiai juos pažeidus ar ištraukus iš po substrato lėliukės žūva.
Dėmesio! Stambūs vikšrai turi labai didelius ir stiprius nasrus, kuriais graužia medieną, todėl vikšro įkandimas į pirštą gali būti labai skausmingas.

Išvertė ir parengė: Ravenous

Šaltiniai:
1. Z. Liozeris "Egzotiniai vabzdžiai".
2. The breeding manual of Dynastes hercules.


Visos teisės saugomos

 
 
Komentarai
#11 | mekshrys · 2007 August 29 21:27:13
ravenous ziurek kad tau su jais kasnors iseitu :-D
#12 | MetrasS · 2007 August 29 22:02:22
Ta lerva Didziule ir negrazi :no: Bet wat Vabalas :clap:

Good Work :geras:
#13 | agnulllka · 2007 August 29 22:48:35
Pas mus grambuolio lervos panašios į šias lervas tik mažesnės, išvaizda tai tokia pat.:read:
#14 | donatas_s · 2007 October 16 19:59:04
Taip ir turi būti, kad panašios, vis dėlto tai pačiai plokštėtaūsių šeimai priklauso.
 
 
Rašyti komentarą
Turite prisijungti, norėdami parašyti komentarą.  
 
Reitingai
Balsuoti gali tik nariai.

Prašome prisijungtiarba užsiregistruoti, jeigu norite balsuoti.

Nuostabu! Nuostabu! 90% [9 Balsų]
Labai gerai Labai gerai 10% [1 Balsas]
Gerai Gerai 0% [Nėra balsų]
Patenkinamai Patenkinamai 0% [Nėra balsų]
Blogai Blogai 0% [Nėra balsų]
 
 

Prisijungti
Vardas

Slaptažodis



Dar ne narys?
Registruotis.

Pamiršai slaptažodį?
Prašyk naujo!.
 
 

Shoutbox
You must login to post a message.

2024-01-05 20:47
Kaip surasti savo įkeltas foto?

2023-10-17 02:27
Hey ho, Nenoriu post'o kurti. Gal kas agamiukus parduoda?

2023-10-16 16:55
Kitais metais egzotika.info bus pilnametė. Grin kiek pamenu, tai nuo 2006 metų gyvuoja. Wink

2023-09-17 12:57
Dėl to puslapis ir laikomas ir dar gyvas Smile

2023-09-13 13:49
Kaip gaila.. kiek čia informacijos pasisemta..

2023-09-02 17:51
Visos iniciatyvos palaikomos Smile

2023-08-06 15:41
Tai davai prikeliam! aš pats čia nebuvau kokius 15 metų xD

2023-07-22 16:51
Dabar pas daugumą namuose jau verda gyvenimai Grin

2023-07-12 22:30
Kazkada cia virė gyvenimas Smile

2023-07-10 12:14
Aš taip pat seniai buvau, krista, kad dar neištrynė Grin

 
 

Draugai, kolegos

Tarantulas.ru

Šinšilų ola

Egzotinių gyvūnų parduotuvė

D. Liekio gamtos tyrimai ir stebėjimai

Norit draugauti?
 
 

Naujausios nuorodos
Egzotiniu gyvūnų parduotuvė GERIAU...
  Geriausia specializuota elektorinė egzotinių ...

Trixie
  Produktai Jūsų augintiniams

Spidersonline.pl
  Elektroninė voragyvių parduotuvė. Į užklau...

Lampropertis šeimos gyvatės
  Lampropertis šeimos gyvatės

Cichlasoma.lt
  Puslapis apie ciklidus ir akvariumus

 
 
Jau yra:
Narių: 8240
Naujienų: 703
Straipsnių: 190
Nuotraukų: 7794
Video: 83
Failų: 25
Anekdotų: 232
Pranešimų: 39611
 
 
  
  36148952 aplankė mus
Draugai: Baidarių nuoma