2024m. April 20d. 08:46:22

Navigacija
· Pradžia
· Straipsniai
· Galerija
· Forumas
· Komentarai
· Anekdotai
· Kontaktai
Naujokams
· Taisyklės
· DUK
· ŽODYNAS
· Paieška
Naudinga
· Konkursai, siurprizai
· Video
· Nuorodos
· Siųstis
· PARAMA
 
 

Naujausia foto
Naujas šeimos narys :))
Naujas šeimos narys...
2023/03/25 11:16

 
 

Atsitiktinė foto

 
 

Prisijungę vartotojai
· Prisijungę svečiai: 1

· Prisijungę nariai: 0

· Iš viso narių: 8,003
· Naujausias narys: Alvyda
 
 
Straipsnių hierarchija
Straipsnių pradžia » Vorai » Theraposa blondi 
 
Theraposa blondi
 

Didysis paukštėda - Theraposa blondi

Šeima: Theraphosidae

Kas yra didelis, greitas ir piktas? - Theraposa blondi! Tai – vienas iš didžiausių pasaulio vorų, priklausantis Theraphosidae šeimai. Būtent dėl įspūdingo dydžio jį galima aptikti beveik visose didesnėse vorų augintojų kolekcijose. Deja, dėl sudėtingo veisimo, jie veisiami gana retai, ir dauguma parduodamų individų būna pagauti laisvėje. Šį kavos spalvos didelį vorą nėra sunku atskirti nuo kitų paukštėdų. Nors voras didelis ir įspūdingas, jis taip pat greitas, todėl jo geriau į rankas geriau neimti. Theraposa blondi – agresyvus voras, ir suerzintas gali pulti.
Kadangi voras yra agresyvus ir didelis, todėl terariume rekomenduojama laikyti vieną. Mėgsta kapstyti žemę, todėl substrato dėkite daug ir laikykite jį drėgną (bet ne šlapią). Tokios sąlygos nėra palankios voro stebėjimui, tačiau pats gyvūnas jose puikiai jaučiasi. Theraposa blondi galima stebėti medžiojantį naktį, apšvietus jį raudona lempute.


Tai tikrai vienas nuostabiausių gyvūnų bestuburių pasaulyje
Theraposa blondi

Gyvenamoji vieta: Theraposa blondi gyvena Pietų Amerikos šiaurės rytuose, Suriname, Brazilijoje, Gajanoje ir Venesueloje.

Aprašymas: Šį plaukuotą giganto sunku su kuo nors supainioti. Tai palyginti didžiulis voras su plačia galvakrūtine, storomis kojomis ir dideliu pilveliu. Tai žeminio tipo sunkiasvoris voras, kasantis urvus drėgnuose Pietų Amerikos tropikų miškuose.
Iš pažiūros patelės ir patinai atrodo labai panašiai, tačiau subrendęs patinas turi ilgesnes kojas ir lieknesnį kūną. Šios rūšies paukštėdos gali išgyventi iki 10 metų amžiaus (patelės gyvena ilgiau už patinėlius).

Priežiūra ir maitinimas: Augintojai šį didelį agresyvų vorą dažnai maitina gyvais peliukais, tačiau patartina Theraposa blondi šerti kuo įvairiau, duodant jam suaugusių svirplių, žiogų, juodvabalių ir jų lervų, kartais paįvairinant meniu mažomis varlėmis. Tokia dieta labiau primena natūralią voro gyvenseną ir palaiko geresnę sveikatą.

Aplinka: Kadangi Theraposa blondi yra ypatingai didelis voras, jam reikia gana didelio terariumo. Suaugusiam vorui rekomenduojama naudoti bent 60 - 70 litrų tūrio terariumą. Labai aukštas terariumas šiam vorui nėra svarbus. Kadangi voras mėgsta rausti urvus – reikalingas storas substrato sluoksnis (geriausiai kokoso durpės), o slėptuvei tinka medžio žievė, pusė gėlių vazono, didesnis kokoso kevalas, kuriuos voras mėgsta dar papildomai užmaskuoti tinklais.
Kadangi gamtoje Theraposa blondi gyvena tropiniuose miškuose, nelaisvėje geriausia juos laikyti palaikant 70 – 90 % drėgmę, terariumą purškiant porą kartų per savaitę. Didelio diametro negilus indas su vandeniu terariume turėtų būti visada pilnas, norint palaikyti kuo pastovesnę drėgmę.

Theraposa blondi

Temperatūra ir drėgmė: Šiai rūšiai optimali dienos temperatūra - 28° - 33° C, naktį gali nukristi net iki 22° - 25° C. Optimali drėgmė priklausomai nuo voro amžiaus, sezono, temperatūros turėtu nenukristi žemiau 70% ir pakilti ne daugiau 90%.

Elgesys: Theraposa blondi – labai agresyvus voras, kurį reikia laikyti vieną. Jis greitas ir nervingas, be to, išsigandęs jis gali skleisti į šnypštimą panašų garsą, trindamas kojų plaukelius. Garsas toks stiprus, kad jį galite išgirsti už 4.5 metro. Sunervinti ar išgąsdinti šie paukštėdos spardys nuo pilvelio plaukelius ir bandys įgelti. Voro jokiu būdu nederėtų imti į rankas. Plaukeliai, kuriais jie spardosi –vieni labiausiai alergizuojančių. Įkandimas gali turėti rimtų pasekmių, priklausomai nuo ilčių dydžio. Jeigu labai reikia vorą perkelti į kitą vietą (valant terariumą ar poruojant), naudokite teptuką ar kitą įrankį, bet nelieskite jo rankomis. Būkite labai atsargūs su juo!

Veisimas: Suaugę patinai yra smulkesni už pateles ir neturi tibialinių kablių. Kad poravimasis vyktų sklandžiai, patelę įdėkite į didelį terariumą su storu substrato sluoksniu. Galite patys pradėti rausti jai slėptuvę, kurią patelė užbaigs pati, giliai įsirausdama į durpes. Gera patelės slėptuvė – pirmas žingsnis į sėkmingą poravimąsi.
Suaugusį patiną atsargiai įkelkite į patelės „valdas“ po to, kai jis nupins spermos voratinklį savo terariume. Apginkite jį su kartono gabalu, jei planuojate jį poruoti dar kartą. Vorų agresyvus charakteris yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl šie vorai retai veisiami nelaisvėje.
Po poravimosi patelę maitinkite kuo įvairiau ir sočiau. Theraposa blondi padeda vidutiniškai 50 kiaušinėlių, iš kurių po 6-7 savaičių išsirita voriukai. Voriukai gyvena lizde iki pirmo nėrimosi; paskui jie paliekami savarankiškam gyvenimui.

Theraposa blondi

Theraposa blondi veisiami nelaisvėje labai retai. Dažniausiai parduodami visai maži voriukai. Deja, daugelis augintojų turi po vieną individą. Sveikos patelės ir subrendę patinai suvedami gana retai. Europoje yra keletas augintojų. Reikia tikėtis, kad ateityje veisimas padažnės, ir pardavime atsiras daug sveikų mažų voriukų, kuriuos augins ir kuriais džiaugsis daug entuziastų.


Šaltinis: Animal-world.com.
Nuotraukos: Minizoo Donetsk.
Redagavo: Pao.


Visos teisės saugomos

 
 
Komentarai
#1 | mildaster · 2006 December 28 12:15:28
Dėkui, Pao Wink
#2 | drexxas · 2007 January 15 13:08:47
Dėkui, kad atkreipėte dėmesį į buvusią kritiką:thumb: Geras straipsnis ir puikus drąsus voras kuriuo jau senokai džiaugiuosi.
#3 | AivarasSt · 2007 March 18 13:28:50
gal kas trui si voriuka pardavimui?
#4 | Marius666 · 2010 January 11 22:25:32
Gal kas parduoda?Grin
#5 | virr · 2012 March 22 17:54:09
liuxSmile
 
 
Rašyti komentarą
Turite prisijungti, norėdami parašyti komentarą.  
 
Reitingai
Balsuoti gali tik nariai.

Prašome prisijungtiarba užsiregistruoti, jeigu norite balsuoti.

Nuostabu! Nuostabu! 70% [7 Balsų]
Labai gerai Labai gerai 20% [2 Balsų]
Gerai Gerai 10% [1 Balsas]
Patenkinamai Patenkinamai 0% [Nėra balsų]
Blogai Blogai 0% [Nėra balsų]
 
 

Prisijungti
Vardas

Slaptažodis



Dar ne narys?
Registruotis.

Pamiršai slaptažodį?
Prašyk naujo!.
 
 

Shoutbox
You must login to post a message.

2024-01-05 20:47
Kaip surasti savo įkeltas foto?

2023-10-17 02:27
Hey ho, Nenoriu post'o kurti. Gal kas agamiukus parduoda?

2023-10-16 16:55
Kitais metais egzotika.info bus pilnametė. Grin kiek pamenu, tai nuo 2006 metų gyvuoja. Wink

2023-09-17 12:57
Dėl to puslapis ir laikomas ir dar gyvas Smile

2023-09-13 13:49
Kaip gaila.. kiek čia informacijos pasisemta..

2023-09-02 17:51
Visos iniciatyvos palaikomos Smile

2023-08-06 15:41
Tai davai prikeliam! aš pats čia nebuvau kokius 15 metų xD

2023-07-22 16:51
Dabar pas daugumą namuose jau verda gyvenimai Grin

2023-07-12 22:30
Kazkada cia virė gyvenimas Smile

2023-07-10 12:14
Aš taip pat seniai buvau, krista, kad dar neištrynė Grin

 
 

Draugai, kolegos

Tarantulas.ru

Šinšilų ola

Egzotinių gyvūnų parduotuvė

D. Liekio gamtos tyrimai ir stebėjimai

Norit draugauti?
 
 

Naujausios nuorodos
Egzotiniu gyvūnų parduotuvė GERIAU...
  Geriausia specializuota elektorinė egzotinių ...

Trixie
  Produktai Jūsų augintiniams

Spidersonline.pl
  Elektroninė voragyvių parduotuvė. Į užklau...

Lampropertis šeimos gyvatės
  Lampropertis šeimos gyvatės

Cichlasoma.lt
  Puslapis apie ciklidus ir akvariumus

 
 
Jau yra:
Narių: 8290
Naujienų: 703
Straipsnių: 190
Nuotraukų: 7794
Video: 83
Failų: 25
Anekdotų: 232
Pranešimų: 39611
 
 
  
  36248090 aplankė mus
Draugai: Baidarių nuoma