2024m. April 20d. 05:12:57

Navigacija
· Pradžia
· Straipsniai
· Galerija
· Forumas
· Komentarai
· Anekdotai
· Kontaktai
Naujokams
· Taisyklės
· DUK
· ŽODYNAS
· Paieška
Naudinga
· Konkursai, siurprizai
· Video
· Nuorodos
· Siųstis
· PARAMA
 
 

Naujausia foto
Naujas šeimos narys :))
Naujas šeimos narys...
2023/03/25 11:16

 
 

Atsitiktinė foto

 
 

Prisijungę vartotojai
· Prisijungę svečiai: 2

· Prisijungę nariai: 0

· Iš viso narių: 8,003
· Naujausias narys: Alvyda
 
 
Straipsnių hierarchija
Straipsnių pradžia » Skorpionai » Pandinus imperator 
 
Pandinus imperator
 

Pandinus imperator

Jei jau nusprendėte laikyti skorpioną, tai bus išties egzotika Jūsų namuose. Didžiausias privalumas yra tas, kad jie nereikalauja didelės priežiūros ir užsiėmimo. Taigi galite juos tiesiog turėti, grožėtis ir rodyti kitiems.

Pakalbėsim apie didžiausius (bet ne ilgiausius) skorpionus pasaulyje Pandinus Imperator. Ne dėl to kad jie didžiausi, bet dėl to kad daugiausiai laikomi namuose, neagresyvus žmonėms, užauga dideli ir gražūs. Juos galima laikyti rankose, jie nėra pikti, būtent šios rūšies skorpionai vaidina siaubo meniniuose filmuose, dėl savo dydžio, grožio ir svarbiausiai dėl to, kad aktoriams jie nėra pavojingi. Iš esmės, jų geluonis žmonėms nėra mirtinai pavojingas, tai tarsi bitės įkandimas. Tačiau bet kokiu atveju, jei žmogus bijo ar yra alergiškas, geriau skorpiono į rankas neimti.

Dauguma iškasenų patvirtina teoriją, jog šiuolaikinio skorpiono protėviai egzistavo jau daugelį milijonų metų atgal. Kai kurie naujausi tyrimai, patvirtina, jog šios rūšies skorpionai gali išgyventi vandenyje, ugnyje ir smarkiai užterštame ore. Jie gerai jaučia artėjančią audrą ar žemės drebėjimą, taip pat gali pergyventi branduolinį karą. Žinoma, tai mokslininkų stebėjimai ir šitaip eksperimentuoti su gyvūnais namuose negalima, tačiau tai įrodo kodėl būtent iki šių dienų skorpionai gyvena gamtoje, o neišnyko kaip daugelis gyvūnų rūšių.

Laisvėje jų galima aptikti Afrikoje: Konge, Ganoje, Gvinėjoje, Nigerijoje, Liberijoje, Senegale taip pat kitose aplinkinėse šalyse. Jie aptinkami tropiniuose miškuose ir savanoje, mėgsta rausti urvus, galima jų aptikti po akmenimis, uolose. Tai naktiniai gyvūnai, medžioti linkę naktimis. Be to, būtent šie skorpionai gyvena grupėmis, kas tarp kitų skorpionų retai pasitaiko. Galima aptikti kelias šeimas viename lizde.

Jų šarvai būna juodi arba tamsiai mėlyni. Užauga jie iki 20 cm., nors buvo rasta ir didesnių. Gyvenimo trukmė – apie 8-10 metų. Lytiškai subręsta sulaukę maždaug 4 metų amžiaus. Nėštumo laikotarpis trunka apie metus. Paprastai laisvėje gimsta iš karto gyvi maži skorpioniukai, kurių būna nuo 9 iki 32. Mažyliai būna balti, bet su laiku vis tamsėja. Iš esmės tarp šių skorpionų kanibalizmo nėra, tačiau žinoma, kai kartais motinos suėda kelis savo jauniklius. Geluonį jie naudoja labai retai ir tai tik gynybos tikslams. Grobį, kuris beje, turi būt dar gyvas, jie be vargo sudoroja savo didelėmis žnyplėmis.


TERARIUMAS.

Terariumas jiems turėtų būti ne tiek aukštas, kiek platus. Vis tik jie sienomis nevaikšto, nors tiesa, jie puikiausiai lipa pvz. laidu. Ir netgi sugeba tokiu būdu išlipti iš terariumo, jei jis nėra gerai uždarytas. Optimaliausias terariumas būtų 30x30x30cm, tačiau priklauso vien nuo Jūsų pačių kiek galėsite skirti jiems ploto. Naktimis, aš pastebėjau, jie eina ratu aplink terariumą, taigi svarbiausiai būtų dugno plotas.

Oro drėgnumas taip pat būtinas; turėtų sudaryt apie 65-75 proc., tai pasiekti yra paprasta: maždaug kas trečią dieną apipurkšti terariumo substratą vandeniu, tačiau stengtis neužpurkšti ant pačių skorpionų. Dugnas turėtų būti padengtas 5-8 cm. substratu, sudarytu iš smėlio, kokoso drožlių, durpių. Skorpionai mėgsta raustis, be to, jiems būtina įrengti slėptuves. Tai galima padaryt iš medžio žievių, kokoso kevalo, akmenų. Galima pasodinti gyvą gėlę iš filodendrų grupės. Tačiau viskas priklauso nuo Jūsų fantazijos.

Terariumo apšvietimo įrengimas nėra būtinas jei nepasodinot jokių gyvų gėlių. Tačiau šildymo įrenginys būtinas, ypač žiemos metu. Čia greičiausiai tiktų šildomi akmenys, nerekomenduojama šildomi laidai, nes skorpionai mėgsta išsikasti, daryti uolas, tokiu būdų šildomas laidas paslėptas substrate tikrai maišys, nebent laidą įrengtumėte šoninėje terariumo sienelėje, kad skorpionams jis nemaišytų, o atliktų reikalingą šildymo funkciją, be to, laidai greičiau išdžioviną substratą. Optimali temperatūra skorpionams dieną sudaro apie 28 ºC. Naktimis, ji gali nukristi ir siekti 23-24 ºC.

MAISTAS.

Skorpionai paprastai maitinami vieną kartą per savaitę, o jei turite mažylius, tuomet du kartus per savaitę. Jie minta įvairiais vabzdžiais, tarakonais, svirpliais, kirmėlėmis. Suaugę suėda netgi mažą, bet būtinai gyvą peliuką. Vienam kartui vienam skorpionui užtenka 2-3 svirplių arba vidutinio dydžio tarakonų. Suaugę skorpionai gali išbūti nevalgę metus laiko, taip yra todėl, kad vienu metu jie gali suėst daug maisto, o reikalingą drėgmę jie gali gauti iš savo kraujo apytakos, tačiau taip būna daugiau gamtoje, o laikant nelaisvėje vis tik reikia maitinti ir prižiūrėti.


DAUGINIMASIS

Skorpionų patelės šiek tiek storesnės už patinus. Prieš apvaisinimą jie šoka ritualinius šokius. Patelės nėštumas trunka ilgiau nei metus. Po to, ji atsiveda apie 20 baltų skorpionukų, kurie augant vis tamsėja. Tiesa, per savo gyvenimą skorpionas neriasi apie 7 kartus, po to, ji galima laikyti suaugusiu ir pasiruošusiu poruotis. Gimusius skorpioniukus mama nešioja ant nugaros, visus saugo ir žiūri kad nenukristų, tuo tarpu jie visas reikalingas medžiagas gauna nuo jos nugaros. Taip gyvena iki pirmo išsinėrimo, po to, nuo nugaros nulipa ir pradeda maitintis patys smulkiais vabzdžiais ir voriukais.


ĮDOMU.

Skorpionai švyti apšvietus juos ultravioletiniais spinduliais. Tuomet, jie spindi žalia šviesa. Prie labai smarkios saulės šviesos jų šarvai taip pat turi žalią atspalvį. Tačiau to negalima daryti, nes jie yra jautrūs UV spinduliams, ir tai tik moksliniai pastebėjimai. Jiems netgi nėra naudingi tiesioginiai saulės spinduliai, patariama jų vengti. Bet po išsinėrimo jis nešviečia. Jie švyti netgi po mirties ir dar nėra tiksliai nustatyta kodėl taip yra. Manoma, jog tokiu būdu, gamtoje, jie mato vienas kitą, kad išvengtų nereikalingų susidūrimų, taip pat, kad jie dominuotų poravimosi laikotarpiu.


Straipsnio autorė Boružėlė.

Visos teisės saugomos

 
 
Komentarai
#31 | AndriusN · 2012 February 19 00:41:16
Padedu. :thumb:
Pradžiai, siūlyčiau riboti emocijų kiekį. Taip, kalbu apie:
:help::help::help:


Antras mano pasiūlymas būtų sekt skelbimus. Nežinau, kas gali norėt šito padaro, bet kaip netikėtai jie atsiranda pardavime, taip netikėtai greit būna išparduoti.
Pagalbos pabaiga. :labas::geras::help::aciu::read::naiv::trenk::hap::hug:
#32 | Alvydas · 2012 October 20 01:19:14
turiu barzdota drakona..daug staripsniu perskaiciau...noriu tokio:yes: .,ziuresim ka zmona pasakys:evil:
#33 | Kyborg76 · 2013 December 27 12:39:02
Nieko zmona nesakis,pabegs pas kyta:thumb:
 
 
Rašyti komentarą
Turite prisijungti, norėdami parašyti komentarą.  
 

Prisijungti
Vardas

Slaptažodis



Dar ne narys?
Registruotis.

Pamiršai slaptažodį?
Prašyk naujo!.
 
 

Shoutbox
You must login to post a message.

2024-01-05 20:47
Kaip surasti savo įkeltas foto?

2023-10-17 02:27
Hey ho, Nenoriu post'o kurti. Gal kas agamiukus parduoda?

2023-10-16 16:55
Kitais metais egzotika.info bus pilnametė. Grin kiek pamenu, tai nuo 2006 metų gyvuoja. Wink

2023-09-17 12:57
Dėl to puslapis ir laikomas ir dar gyvas Smile

2023-09-13 13:49
Kaip gaila.. kiek čia informacijos pasisemta..

2023-09-02 17:51
Visos iniciatyvos palaikomos Smile

2023-08-06 15:41
Tai davai prikeliam! aš pats čia nebuvau kokius 15 metų xD

2023-07-22 16:51
Dabar pas daugumą namuose jau verda gyvenimai Grin

2023-07-12 22:30
Kazkada cia virė gyvenimas Smile

2023-07-10 12:14
Aš taip pat seniai buvau, krista, kad dar neištrynė Grin

 
 

Draugai, kolegos

Tarantulas.ru

Šinšilų ola

Egzotinių gyvūnų parduotuvė

D. Liekio gamtos tyrimai ir stebėjimai

Norit draugauti?
 
 

Naujausios nuorodos
Egzotiniu gyvūnų parduotuvė GERIAU...
  Geriausia specializuota elektorinė egzotinių ...

Trixie
  Produktai Jūsų augintiniams

Spidersonline.pl
  Elektroninė voragyvių parduotuvė. Į užklau...

Lampropertis šeimos gyvatės
  Lampropertis šeimos gyvatės

Cichlasoma.lt
  Puslapis apie ciklidus ir akvariumus

 
 
Jau yra:
Narių: 8290
Naujienų: 703
Straipsnių: 190
Nuotraukų: 7794
Video: 83
Failų: 25
Anekdotų: 232
Pranešimų: 39611
 
 
  
  36247757 aplankė mus
Draugai: Baidarių nuoma