2024m. March 28d. 15:48:09

Navigacija
· Pradžia
· Straipsniai
· Galerija
· Forumas
· Komentarai
· Anekdotai
· Kontaktai
Naujokams
· Taisyklės
· DUK
· ŽODYNAS
· Paieška
Naudinga
· Konkursai, siurprizai
· Video
· Nuorodos
· Siųstis
· PARAMA
 
 

Naujausia foto
Naujas šeimos narys :))
Naujas šeimos narys...
2023/03/25 11:16

 
 

Atsitiktinė foto

 
 

Prisijungę vartotojai
· Prisijungę svečiai: 2

· Prisijungę nariai: 0

· Iš viso narių: 8,002
· Naujausias narys: Kestutis
 
 
Straipsnių hierarchija
Straipsnių pradžia » Įvairenybės » Pametęs galvą dėl gyvūnų 
 
Pametęs galvą dėl gyvūnų
 

Pametęs galvą dėl gyvūnų

LVA trečiakursis Julius Morkūnas namuose augina vorus paukštėdas ir tikrų tikriausią smauglį.

Julius su Petru

XVIII amžiaus Olandijos dailininkė, mėgusi keliauti, iš Pietų Amerikos miškų parvežė į Europą sensaciją sukėlusį piešinį, kuriame gražus pūkuotas didelis voras ėdė mažutį kolibrį. Netrukus ir kiti keliautojai po Pietų Amerikos miškus pradėjo pastebėti tokius vorus. Ne vienas jų pateko į privačias kolekcijas ir paplito tarp vorais besidominčių žmonių.

Agresyvios patelės

Julius Morkūnas nedidelio savo kambarėlio sienas yra papuošęs įvairių paukštėdų nuotraukomis. Iš pirmo žvilgsnio šie vorai panašūs į žydinčius kaktusus - tokie spalvingi ir gražūs šie vorai. Jaunuolio kambarėlyje, stikliniuose ir plastmasiniuose nedideliuose terariumuose gyvena ne viena paukštėdų rūšis (šiuo metu pasaulyje žinoma apie 850 paukštėdų rūšių).

Pirmąjį paukštėdą (raudonpilvį) Julius nusipirko Zoologijos sodo parduotuvėje. Beja, apie šiuos vorus Juliui pirmas papasakojo jo pusbrolis. “Dabar turiu 16 rūšių paukštėdas - 58 vienetus su jaunikliais. Beje, man vienam pirmųjų pavyko nelaisvėje suporuoti šiuos vorus ir sulaukti jų jauniklių. Paukštėdos poruojasi 10-30 minučių. Po to mažesnis už patelę paukštėda traukiasi nuo jos atatupstas ir sprunka šalin, nes ši be jokių skrupulų jį nugalabytų. Štai kokie keisti vorų įpročiai po “meilės” valandėlių, todėl paukštėdas Julius įkurdino po vieną. Beje, prieš poravimąsi šie vorai pratinami vienas prie kito - laikomi viename terariume, atskirti grotelėmis, kad būtų išvengta kraujo praliejimo.

Tingūs vorai

Paukštėdos, ypač jaunikliai, dažnai keičia savo “kailį”, kuris sulig kiekvienu “persirengimu” tampa vis ryškesnis ir patrauklesnis. Suaugėliai keičia savo apdarą kartą per metus.

Vieni paukštėdos gyvena medžiuose, kiti - po žeme, urveliuose. Šie vorai yra labai tingūs - jie nesivaiko savo grobio. Tūno ant šakos ar prie savo urvelio ir laukia, kol pasirodys koks vabalas, driežas ar neatsargus paukštukas. Tuomet staigiai jį puola, įgelia, suleisdami nuodų ir virškinimo fermentų, kurie tarsi suvirškina auką iš vidaus. Tuomet voras tą tyrelę srebia lyg sriubą.

“Šiuos vorus nesunku laikyti - tereikia nediduko terariumo dugną iškloti neutralaus rūgštingumo, be jokių trąšų durpėmis, įdėti šiokių tokių natūralių dekoracijų. Pavyzdžiui, medžio šaką. Terariume turi būti drėgna. Drėgmę nesunku palaikyti, apipurškiant durpes vandeniu ar paprasčiausiai jas palaistant”, - pasakojo Julius.

Brachypelma emilia
Brachypelma emilia patelė

Kiti Juliaus vorai

Bėglė muskusinė antis

Paukštėdos nemėgsta ne tik judėti, bet ir maudytis. Būtinas terariumo atributas - indelis su vandeniu. Mat šių vorų plaučiai, esantys pilvelio apačioje, yra labai primityvūs. Jei jiems trūksta drėgmės, voras užsilipa ant indelio su vandeniu ir tokiu būdu papildo drėgmės atsargas.

Šie vorai maitinami svirpliais, miltkirmėlėmis, žiogais, vabalais. Beje, Julius pats užsiaugina miltkirmėlių. Tad paukštėdų maistas jam nekainuoja.

Julius tėvų namuose augina gigantiškąjį Madagaskaro tarakoną, Afrikos uolinį skorpioną, apie pusšimtį Vietnamo gyvalazdžių, pentinuotąsias Afrikos varles, gyvenančias tik vandenyje, banguotąsias papūgėles, nimfas. Julius ypač džiaugiasi fantastinėmis šilkinėmis vištomis, kurios jau deda kiaušinius, savo dydžiu panašius į vištų. Kadangi yra ne tik vištelių, bet ir gaidžiukas, tai dabar vištelės peri.

Julius laiko ir muskusinę antelę, kuri šį pavasarį sugebėjo ištrūkti į laisvę - įsikūrė prie upelio, tačiau buvo atpažinta ir pagauta. Dabar antelei sparnai pakirpti, tokiu būdu apribojant jai galimybę vėl pabėgti.

Gero būdo smauglys

Pardavęs paukštėdų jauniklius, Julius įsigijo paprastąjį smauglį. Jam dar nėra metų, todėl jis neatrodo grėsmingai. Priešingai - Juliaus kaimynai noriai užeina pas jį, kad paglostytų šiltą smauglio odą.

Paprastasis smauglys neskleidžia jokių garsų, neturi kvapo. Julius savo globotinį šeria šaldytais vienadieniais viščiukais. Jais pasisotinęs, smauglys kitos porcijos gali laukti savaitę, todėl Julius gali ramiai išvažiuoti iš namų ilgesniam laikui, nes ir paukštėdos nereikalauja kasdieną maisto.

Smauglio terariume yra lemputė, kuri vasarą praktiškai nereikalinga, nes Juliaus kambarys yra pietinėje namo pusėje, ir saulė prikaitina patalpą.

“Dabar smauglys dar nedidukas. Kad pasiektų normalų ilgį - pustrečio ar tris metrus, prireiks dar poros metų. Štai tuomet jam reikės maždaug šaldytuvo dydžio terariumo. Tad teks ir man kraustytis į didesnį butą”, - šypsosi Julius.

Lietuvos gyvūnų globos draugijos Smulkių laukinių gyvūnų reabilitacijos skyriuje veterinarijos gydytojo asistentu dirbantis vaikinas pasakojo, kad toks domėjimasis gyvūnais nėra atsitiktinis. “Nuo vaikystės nešdavau į namus visokius vabalus ir sliekus, kuriuos, beje, vadinau gyvatėmis. Vasaras leisdavau prie upelio - pagavęs žuvyčių, patalpindavau jas į stiklainį su vandeniu ir per šiaudą pūsdavau į vandenį orą”, - pasakojo Julius, dėkingas tėvams, kurie neprieštaravo tokiems sūnaus pomėgiams.

Šaltinis: Kauno diena.
Autorė: Virginija Skučaitė.


Visos teisės saugomos

 
 
Komentarai
#1 | shrnz · 2006 June 28 23:43:10
žvaigždė :clap:
#2 | Ravenous · 2006 June 29 09:49:17
šaunuolis ir toliau taip Wink :clap: +) :yes:
#3 | Julius_Spiderling · 2006 June 29 10:06:07
Oj jo zvaigzdunas, dabar gatvese autografu praso Grin
#4 | Tadas · 2006 June 29 23:33:12
Bent jau ne "tarantulai", ką džiugu matyti.
#5 | titana · 2006 November 25 13:34:24
jis mano kursiokasWink
saunu,kad dar nepasikele nuo tokiu liaupsiu:naiv:
#6 | pitagoras · 2008 March 17 08:54:25
O tas julius ce ape save trecuoju asmenuiu kalba :kvail: :laugh: Ar ce ape ji straipsni parase? Sakau nejaugi jau ape save taip raso :laugh: :laugh:
#7 | donatas_s · 2008 March 17 09:52:19
Ne, nu tu ir duodi, tai gal pasižiūrėk kas autorė šio teksto?
#8 | lorenass · 2009 September 23 19:51:10
:conf:
 
 
Rašyti komentarą
Turite prisijungti, norėdami parašyti komentarą.  
 

Prisijungti
Vardas

Slaptažodis



Dar ne narys?
Registruotis.

Pamiršai slaptažodį?
Prašyk naujo!.
 
 

Shoutbox
You must login to post a message.

2024-01-05 20:47
Kaip surasti savo įkeltas foto?

2023-10-17 02:27
Hey ho, Nenoriu post'o kurti. Gal kas agamiukus parduoda?

2023-10-16 16:55
Kitais metais egzotika.info bus pilnametė. Grin kiek pamenu, tai nuo 2006 metų gyvuoja. Wink

2023-09-17 12:57
Dėl to puslapis ir laikomas ir dar gyvas Smile

2023-09-13 13:49
Kaip gaila.. kiek čia informacijos pasisemta..

2023-09-02 17:51
Visos iniciatyvos palaikomos Smile

2023-08-06 15:41
Tai davai prikeliam! aš pats čia nebuvau kokius 15 metų xD

2023-07-22 16:51
Dabar pas daugumą namuose jau verda gyvenimai Grin

2023-07-12 22:30
Kazkada cia virė gyvenimas Smile

2023-07-10 12:14
Aš taip pat seniai buvau, krista, kad dar neištrynė Grin

 
 

Draugai, kolegos

Tarantulas.ru

Šinšilų ola

Egzotinių gyvūnų parduotuvė

D. Liekio gamtos tyrimai ir stebėjimai

Norit draugauti?
 
 

Naujausios nuorodos
Egzotiniu gyvūnų parduotuvė GERIAU...
  Geriausia specializuota elektorinė egzotinių ...

Trixie
  Produktai Jūsų augintiniams

Spidersonline.pl
  Elektroninė voragyvių parduotuvė. Į užklau...

Lampropertis šeimos gyvatės
  Lampropertis šeimos gyvatės

Cichlasoma.lt
  Puslapis apie ciklidus ir akvariumus

 
 
Jau yra:
Narių: 8239
Naujienų: 703
Straipsnių: 190
Nuotraukų: 7794
Video: 83
Failų: 25
Anekdotų: 232
Pranešimų: 39611
 
 
  
  36148300 aplankė mus
Draugai: Baidarių nuoma