2024m. March 28d. 22:12:31

Navigacija
· Pradžia
· Straipsniai
· Galerija
· Forumas
· Komentarai
· Anekdotai
· Kontaktai
Naujokams
· Taisyklės
· DUK
· ŽODYNAS
· Paieška
Naudinga
· Konkursai, siurprizai
· Video
· Nuorodos
· Siųstis
· PARAMA
 
 

Naujausia foto
Naujas šeimos narys :))
Naujas šeimos narys...
2023/03/25 11:16

 
 

Atsitiktinė foto

 
 

Prisijungę vartotojai
· Prisijungę svečiai: 8

· Prisijungę nariai: 0

· Iš viso narių: 8,002
· Naujausias narys: Kestutis
 
 
Straipsnių hierarchija
Straipsnių pradžia » Varliagyviai » Varlės veisis Raguvoje 
 
Varlės veisis Raguvoje
 

Varlės veisis Raguvoje

Žmogaus įsikišimas būtinas

Į Lietuvą artimiausiu metu turėtų sugrįžti medvarlės. Raguvos vidurinės mokyklos gyvojo kampelio įkūrėjas mokytojas Antanas Slučka bene pirmasis Lietuvoje sumanė įrengti varlių veislyną, kad galėtų kontroliuoti šių nykstančių gyvūnėlių veisimą nelaisvėje.
Puikiai žaliosioms medvarlėms žiemą praleidus drėgnose samanose, jau šį pavasarį tikimasi sėkmingai jas išneršti ir sulaukti buožgalvių. Nerštavietę roplių mylėtojas yra įrengęs ir skiauterėtiesiems tritonams, kaip ir medvarlėms įrašytiems į Lietuvos Raudonąją knygą. Veisti varles ir jas paleisti į gamtą biologijos mokytojas nusprendė nerimaudamas dėl jų išlikimo.
Prieš keletą metų Raguvos seniūnijoje vykdytas ir jaunųjų mokslininkų konferencijoje laureatu pripažintas tyrimas „Varliagyvių nerštaviečių inventorizacija“ parodė, kad pagrindinės lietuviškos varlės pas mus visiškai baigia išnykti arba yra sutrikusi jų natūrali pusiausvyra: daugėja patinų ir nyksta patelių. Taigi be žmogaus įsikišimo, pasak A.Slučkos, atkurti pačių žmonių suardyto gamtos natūralumo jau nėra tikimybės.


Antanas Slučka
A.Repšio nuotraukoje mokytojas Antanas Slučka viliasi Lietuvoje ir vėl apgyvendinti išnykusias skardžiabalses medvarles.

Kur švara, ten ir varlės

Užsiimti būtent varlių veisimu specialistas tvirtina sumanęs dėl to, kad jos yra labai geras aplinkos kokybės indikatorius. Varlės gerai jaučiasi ir išgyvena tik švarioje aplinkoje. Vadinasi, ten, kur jų yra, gamta mažiausiai paliesta civilizacijos.
Pradėjęs domėtis minėtais gyvūnėliais, raguviškis sako sužinojęs kai kurių stebėtinų dalykų. Pasirodo, varlės yra labai sėslios: jų nepriversi gyventi kitame tvenkinyje, o tik tame, kuriame yra užaugusios.
Jos dažniausiai neršia užlietose pievose ir gyvena tik švariuose, valomuose stovinčio vandens telkiniuose. Todėl sausi pavasariai grasina varlių išlikimui. Tie varliagyviai, kurie gyvena vandenyje, paprastai žiemoti išlipa į sausumą. O sausumos varlės žiemoja vandenyje, po akmenimis.
Stebėti varles Raguvos vidurinės mokyklos mokytojui padeda statybininkų po kabineto langais padarytos šviesduobės, jas pedagogas vadina gaudyklėmis. Čia įkliūna tūkstančiai šių gyvūnėlių.
Užpernai rudenį per savaitę mokytojas prisimena jų su vaikais iškėlęs 1273. Tarp jų buvo ir dvi česnakės, mėgstančios tik naktinį gyvenimą.
A.Slučka yra užmanęs padėti veistis ne tik skiauterėtiesiems tritonams bei Lietuvos pietuose netikėtai dar aptiktoms medvarlėms, bet ir trijų rūšių kūmutėms. Visi šie varliagyviai pripažinti nykstančiais.
Vykdydamas tyrimą, biologas sako per dvejus metus aptikęs tik vieną raudonpilvę kūmutę, suradęs vieną tritoną, po kurio laiko jo jau nebeaptiko. Per 10 pastarųjų metų išnyko Raguvos apylinkėse ir nendrinės rupūžės. Tyrimo pradžioje pašnekovas jų buvo radęs 20 patinų ir 8 pateles, kitą kartą – 17 patinų ir 1 patelę, o per pastaruosius dvejus metus buvo aptiktas tik vienas nendrinės rupūžės patinas. Tokia tendencija gamtos mylėtojui kelia didžiulį susirūpinimą.
Anksčiau, pasak jo, aplink Raguvą buvo visai kitokia fauna nei dabar. Iš Nevėžio dingo vėžiai, vėgėlės, užtat atsirado ešerių, jų seniau nesiveisė.

Vasara buvo vaisinga

Sumanęs įgyvendinti su varlių veisimu susijusį projektą, A.Slučka persikėlė tėvų žemę į apleistą sklypą netoli mokyklos.
Jame pasistatė gyvenamąjį būstą, išsikasė tvenkinį, paruošė mažus šiltnamius varliagyviams veistis. Pavasarį neršti besiruošiantiems gyvūnams labai svarbus intensyvus maitinimasis.
Keturiasdešimt medvarlių gyvajame kampelyje auginantis specialistas jas šeria paties veisiamais svirpliais, Kongo bronzinukų lervomis, vos išlipusius iš vandens varliukus maitina vaisinėmis muselėmis – drozofilomis bei musėmis.
Buožgalviai labai mėgsta trintą virtą kiaušinį, džiovintų dilgėlių smulkintus lapus.
A.Slučka sako įsitikinęs, kad medvarles auginti lengviau nei kitas varles. Kol kas pradėtą projektą biologas vykdo savo lėšomis, bet vėliau tikisi finansavimo.
Jo pavyzdžiu bando sekti ir Anykščių rajono Traupio seniūnija, o Lazdijų rajone, kaip sako mokytojas, vykdomas panašus projektas kartu su lenkais. Latvius šioje srityje galima laikyti pradininkais, nes jie medvarles anksčiau sugalvojo auginti ir paleisti į laisvę.
Varlių veislyną užsimojęs turėti raguviškis gyvajame kampelyje vis dar augina ir roplius, ir paukščius.
Mokytojas džiaugiasi, kad ilgą laiką „ūkį“ laikiusioms papūgoms pernai į pagalbą atėjo ir ropliai: plonauodegiai žalčiai atvedė net 40 jauniklių ir juos pavyko užauginti. Vaisingi metai buvo ir kitiems.
Gyvajame kampelyje šiuo metu gyvena įvairių rūšių žalčių, pitonų, smauglių, driežų gekonų, iguana, 7 metų Afrikos vandennešė varlė, mintanti kitomis varlėmis, akvariume auga Meksikos salamandros lerva.

Autorė: Angelė Valantinavičienė
Šaltinis: Sekundė.Lt


Visos teisės saugomos

 
 
Komentarai
#11 | Ausraa · 2009 March 27 22:02:58
Ei!Shock Sio zmogaus parasyta knyga skaitau: Antanas Slucka "Gyvaciu takais"!Grin
:read: Skaitydama jo knyga, suzinojau, kad jis yra herpetologas, vykdavo i svecias salis ropliu dairytis..., na ir ka cia dar suzinojau... Ak taip, jo pirmas susitikimas su gyvate buvo Lietuvoj su marguole angim- jam si ikando, bet nuo to momento jis tik dar pamilo gyvates :laugh: P.S. viskas tiesa :yes:
 
 
Rašyti komentarą
Turite prisijungti, norėdami parašyti komentarą.  
 

Prisijungti
Vardas

Slaptažodis



Dar ne narys?
Registruotis.

Pamiršai slaptažodį?
Prašyk naujo!.
 
 

Shoutbox
You must login to post a message.

2024-01-05 20:47
Kaip surasti savo įkeltas foto?

2023-10-17 02:27
Hey ho, Nenoriu post'o kurti. Gal kas agamiukus parduoda?

2023-10-16 16:55
Kitais metais egzotika.info bus pilnametė. Grin kiek pamenu, tai nuo 2006 metų gyvuoja. Wink

2023-09-17 12:57
Dėl to puslapis ir laikomas ir dar gyvas Smile

2023-09-13 13:49
Kaip gaila.. kiek čia informacijos pasisemta..

2023-09-02 17:51
Visos iniciatyvos palaikomos Smile

2023-08-06 15:41
Tai davai prikeliam! aš pats čia nebuvau kokius 15 metų xD

2023-07-22 16:51
Dabar pas daugumą namuose jau verda gyvenimai Grin

2023-07-12 22:30
Kazkada cia virė gyvenimas Smile

2023-07-10 12:14
Aš taip pat seniai buvau, krista, kad dar neištrynė Grin

 
 

Draugai, kolegos

Tarantulas.ru

Šinšilų ola

Egzotinių gyvūnų parduotuvė

D. Liekio gamtos tyrimai ir stebėjimai

Norit draugauti?
 
 

Naujausios nuorodos
Egzotiniu gyvūnų parduotuvė GERIAU...
  Geriausia specializuota elektorinė egzotinių ...

Trixie
  Produktai Jūsų augintiniams

Spidersonline.pl
  Elektroninė voragyvių parduotuvė. Į užklau...

Lampropertis šeimos gyvatės
  Lampropertis šeimos gyvatės

Cichlasoma.lt
  Puslapis apie ciklidus ir akvariumus

 
 
Jau yra:
Narių: 8240
Naujienų: 703
Straipsnių: 190
Nuotraukų: 7794
Video: 83
Failų: 25
Anekdotų: 232
Pranešimų: 39611
 
 
  
  36149442 aplankė mus
Draugai: Baidarių nuoma