2024m. April 20d. 01:25:34

Navigacija
· Pradžia
· Straipsniai
· Galerija
· Forumas
· Komentarai
· Anekdotai
· Kontaktai
Naujokams
· Taisyklės
· DUK
· ŽODYNAS
· Paieška
Naudinga
· Konkursai, siurprizai
· Video
· Nuorodos
· Siųstis
· PARAMA
 
 

Naujausia foto
Naujas šeimos narys :))
Naujas šeimos narys...
2023/03/25 11:16

 
 

Atsitiktinė foto

 
 

Prisijungę vartotojai
· Prisijungę svečiai: 1

· Prisijungę nariai: 0

· Iš viso narių: 8,003
· Naujausias narys: Alvyda
 
 
Straipsnių hierarchija
Straipsnių pradžia » Gyvatės » Karališkoji gyvatė - Lampropeltis getulus 
 
Karališkoji gyvatė - Lampropeltis getulus
 

Karališkoji gyvatė - Lampropeltis getulus

Lampropeltis getulus floridianaKaraiškosios gyvatės išmargintos neryškiais, dažniausiai juodais ar tamsiai pilkais atspalviais. Ant kiekvieno žvynelio yra baltas ar geltonas taškelis, kurio dėka atrodo, kad visas gyvatės kūnas būtų padengtas perlamutru. Kai kada šviesūs taškeliai susiliedami tarpusavyje, sudaro sudėtingą paveikslą, primenantį grandinę (iš čia kilęs jos antrasis pavadinimas). Išskirti galėtume tik Kalifornijos karališkąsias gyvates (Lampropeltis getulus сalifornia), kurios savo atspalviais ryškiai skiriasi nuo kitų porūšių. Jų juodas, kartais tamsiai rudas kūnas ryškiai išdažytas plačiais, baltais žiedais, pas kitas gyvates per tamsų foną eina viena balta ar geltona pailga juosta. Kartais pasitaiko ir visiškai baltų individų raudonomis akimis ir išblukusiu, gelsvu, perlamutriniu raštu – tai albinosai. Būna ir visiškai juodi, be jokių pamarginimų egzemplioriai. Paprastoji karališkoji gyvatė (Lampropeltis getulus) – viena iš labiausiai paplitusių ir žinomų rūšių, dar žinoma kaip grandininė gyvatė. Aptinkamos JAV teritorijoje nuo Atlanto iki Ramiojo vandenyno pakrantės ir nuo Meksikos pietuose iki 42° šiaurės platumos šiaurėje. Išsiskiria ekologiniu plastiškumu, gyvena tiek Kalifornijos, Nevados, Arizonos dykumose, tiek Floridos ir Alabamos pelkėse.

Laikymo sąlygos

Šios gyvatės nėra labai lepios. Net ir stambiai Floridos gyvatei pilnai pakanka terariumo, kurio plotas 50 х 60 centimetrų. Kaip paklotą, galima naudoti bet kokią, purią medžiagą – durpes, drožles, pjuvenas, tinka ir smulkus žvyras. Į gruntą gyvatės mėgsta užsikasti, todėl jis turi būti purus. Jei gyvatės laikomos be grunto arba naudojamas žvyras, tada reikalinga, taip vadinama „drėgmės kamera“ – slėptuvė, namelis, dėžutė – pripildyta drėgnu paklotu, bet apskritai gruntas neturi būti per šlapias, tik lengvai drėgnas. Nors karališkosios gyvatės atsparios sausrai, jos daug geria ir noriai maudosi, todėl gertuvė, o ir nedidelis baseinėlis joms būtina. Dieną terariume turėtų būti +27 – 32°С, o naktį – žemesnė, tik +18 – 20°С (bet ne žemiau +16°С). Norint palaikyti puikias jų laikymo sąlygas, reikia žinoti kai kuriuos jų gyvenimo būdo niuansus. Lampropeltis getulus californiae albinoLaisvėje karališkosios gyvatės medžioja smulkius graužikus, paukščius, driežus, gyvates, tame tarpe ir nuodingas barškuoles, rečiau puola varles. Neretai puola ir ant savo gentainių. Jei laikote kelias gyvates viename terariume, kai jas maitinate visada būkite šalia terariumo, nes jos linkusios į kanibalizmą. Kiekviena gyvatė joms pirmiausia maistas, o tik po to lytinis partneris ar kaimynas. Pauzėse tarp maitinimų (maitinamos kartą į savaitę) jos viena kitos neliečia, bet kai išalksta, stveria pirmą pasitaikiusį, judantį objektą. Tuo objektu dažnai būna kaimynės galva ir jei staigiai jų neatskirti, tai po 5 – 10 minučių galite pastebėti, kad vienos iš augintinių jums trūksta... Rekomenduojama karališkasias gyvates laikyti po vieną, ir kartu suleisti tik poravimosi metu.

Maitinimas

Nelaisvėje gyvatės maitinamos pelėmis, žiurkėmis, viščiukais, driežais, žalčiais. Paprastoji karališkoji gyvatė išsiskiria savo rajumu. Stambus 1,5 m. dydžio Floridos patinas vienu kartu gali suėsti dvi žiurkes, arba dvylika pelių, du – tris viščiukus arba du vidutinio dydžio žalčius. Rekomenduojama du tris kartus per metus karališkąją gyvatę palepinti driežais ar kitomis gyvatėmis. Pastebėta, kad nuolat maitinant tik laboratoriniais gyvūnais, gyvatėms krenta apetitas, jos ima prastai nertis. Po šėrimo reptilijomis augintinių būklė pastebimai pagerėja. Bet bendrai paėmus karališkoji gyvatė neišranki maistui.

Dauginimas
Norint, kad karališkosios gyvatės poruotųsi, joms būtina sudaryti sąlygas dirbtiniam žiemojimui. Mėnesį laiko reikia palaipsniui trumpinti joms dienos apšvietimą nuo 14 iki 8 valandų. Visą tą laiką gyvačių nebemaitinti, bet vanduo gertuvėje visada turi būti terariume. Dvi dienas reikia palaikyti neapšviestame ir nešildomame terariume, o po to įdėti gyvates (po 2 – 3) į drobinį maišelį ir patalpinti žiemos miegui į šaldytuvą ar rūsį (temperatūra turi būti ne žemesnė kaip + 6 +12°С). Kas 4 – 5 dienas gyvates atsargiai reiktų apžiūrėti. Žemoje temperatūroje gilus gyvačių trunka nuo dviejų savaičių iki dviejų mėnesių (Jūsų nuožiūra). Po žiemojimo pirmiausia reikia prižadinti patinus, juos galima iš karto patalpinti į šildomą (+26°С) terariumą. Lampropeltis getulus nigrita - Mexican Black KingsnakePo dviejų dienų pas patiną reikia įkelti patelę. Stambios, gerose sąlygose laikytos gyvatės poruotis prasideda iš karto, o jaunesni ir silpnesni individai poruotis ima po 2 – 5 dienų. Karališkųjų gyvačių poravimasis kiek kitoks, nei kitų rūšių gyvačių. Jokio taip vadinamo, merginimo, asistavimo nėra. Patinas, kuris paprastai didesnis ir stambesnis už patelę, agresyviai ją persekioja, bandydamas sugriebti dantimis už nugaros ar sprando. Kai jam tai pavyksta, jis apsisuka apie patelės kūną ir poruojasi. Mėnesio bėgyje poravimasis pasikartoja kelis kartus. Mėnesio pabaigoje visas patelės kūnas būna nusėtas mėlynėmis ir įkandimais. Štai kodėl terariume būtinai turi būti keletas slėptuvių (medžio žievės, apverstų vazonų, plokščių akmenų ir t.t.). Pasibaigus vestuviniam periodui, patiną būtina iškelti, kadangi patelei būtinas padidintas maisto kiekis, o patinas dažnai atima iš patelės grobį. Po 40 – 45 dienų tiesiai ant grunto patelė padeda 6 – 14 baltų minkštų kiaušinių. Kad kiaušiniai neišdžiūtų, gruntą, prieš kiaušinių sudėjimą, galimą galima pakeisti šviežiu, drėgnu gruntu.


Šaltinis: Ptichka.ru

Vertė: Ravenous

Visos teisės saugomos

 
 
Komentarai
#1 | multikas · 2006 May 29 19:48:35
:yes: straipsniukas. Idomu sis straipsniukas tiktu visiems lampropeltis porusiams ar ne? Frown
#2 | guitar · 2008 August 21 01:12:15
Multikas, tikrai ne Smile
#3 | Stakta · 2009 August 01 01:58:58
Pati įdėja šerti driežiukais, žalčiais ar kitomis gyvatėmis Angry Bet šiap geras straipsnis, pakankamai išsamus ir įdomus :geras:
 
 
Rašyti komentarą
Turite prisijungti, norėdami parašyti komentarą.  
 

Prisijungti
Vardas

Slaptažodis



Dar ne narys?
Registruotis.

Pamiršai slaptažodį?
Prašyk naujo!.
 
 

Shoutbox
You must login to post a message.

2024-01-05 20:47
Kaip surasti savo įkeltas foto?

2023-10-17 02:27
Hey ho, Nenoriu post'o kurti. Gal kas agamiukus parduoda?

2023-10-16 16:55
Kitais metais egzotika.info bus pilnametė. Grin kiek pamenu, tai nuo 2006 metų gyvuoja. Wink

2023-09-17 12:57
Dėl to puslapis ir laikomas ir dar gyvas Smile

2023-09-13 13:49
Kaip gaila.. kiek čia informacijos pasisemta..

2023-09-02 17:51
Visos iniciatyvos palaikomos Smile

2023-08-06 15:41
Tai davai prikeliam! aš pats čia nebuvau kokius 15 metų xD

2023-07-22 16:51
Dabar pas daugumą namuose jau verda gyvenimai Grin

2023-07-12 22:30
Kazkada cia virė gyvenimas Smile

2023-07-10 12:14
Aš taip pat seniai buvau, krista, kad dar neištrynė Grin

 
 

Draugai, kolegos

Tarantulas.ru

Šinšilų ola

Egzotinių gyvūnų parduotuvė

D. Liekio gamtos tyrimai ir stebėjimai

Norit draugauti?
 
 

Naujausios nuorodos
Egzotiniu gyvūnų parduotuvė GERIAU...
  Geriausia specializuota elektorinė egzotinių ...

Trixie
  Produktai Jūsų augintiniams

Spidersonline.pl
  Elektroninė voragyvių parduotuvė. Į užklau...

Lampropertis šeimos gyvatės
  Lampropertis šeimos gyvatės

Cichlasoma.lt
  Puslapis apie ciklidus ir akvariumus

 
 
Jau yra:
Narių: 8290
Naujienų: 703
Straipsnių: 190
Nuotraukų: 7794
Video: 83
Failų: 25
Anekdotų: 232
Pranešimų: 39611
 
 
  
  36247409 aplankė mus
Draugai: Baidarių nuoma