2024m. April 19d. 19:32:28

Navigacija
· Pradžia
· Straipsniai
· Galerija
· Forumas
· Komentarai
· Anekdotai
· Kontaktai
Naujokams
· Taisyklės
· DUK
· ŽODYNAS
· Paieška
Naudinga
· Konkursai, siurprizai
· Video
· Nuorodos
· Siųstis
· PARAMA
 
 

Naujausia foto
Naujas šeimos narys :))
Naujas šeimos narys...
2023/03/25 11:16

 
 

Atsitiktinė foto

 
 

Prisijungę vartotojai
· Prisijungę svečiai: 1

· Prisijungę nariai: 0

· Iš viso narių: 8,003
· Naujausias narys: Alvyda
 
 
Straipsnių hierarchija
Straipsnių pradžia » Vorai » Vorų paukštėdų priežiūra ir ypatumai 
 
Vorų paukštėdų priežiūra ir ypatumai
 

Laikymas ir priežiūra

Pradžioje norėčiau paminėti, jog šiame straipsnyje pateikiama bendra informacija apie paukštėdų auginimą, priežiūrą ir kitus ypatumus. Tai reiškia, kad iškirtinėms rūšims gali reikėti kitokių sąlygų, tad pasidomėkite konkrečiai rūšiai, kurios individą auginate ar planuojate auginti, reikalinga priežiūra. Visgi, dauguma rūšių yra nelepios ir puikiai prisitaiko prie Jūsų teikiamų sąlygų. Čia pateikiami patarimai, kurie Jums gali pagelbėti auginant ir prižiūrint šiuos vorus, o visa informacija yra surinkta remiantis mūsų patirtimi ir žiniomis auginant šiuos gyvūnus, todėl neprisiimame atsakomybės, jei, laikantis šių patarimų, Jums užauginti paukštėdos nepavyktų.

Terariumas

Minimalus rekomenduojamas terariumo dydis turėtų būti du kartus didesnis nei jūsų voras, matuojant su kojomis į visas puses. Pvz.: jei voro dydis yra 15 cm, tuomet terariumas turi būti bent 30 cm į ilgį ar plotį, priklausomai nuo jūsų auginimo voro paukštėdos tipo. Egzistuoja 3 tipų vorai :

  • Medlaipiai – būtinas aukštas terariumas su laipyne iki pat viršaus. Tai gali būti medžio šaka ar šaknis. Užlipimas vorui reikalingas tam, kad jis galėtų susisukti lizdą viršuje.
  • Urviniai – būtinas substratas, rekomenduojamas 5-10 centimetrų sluoksnis; esant tokiam kiekiui substrato, jūsų augintinis jausis puikiai galėdamas pasikasinėti, o jūs tuo pačiu galėsite mėgautis jo kasimo darbais. Nors šio tipo vorams reikalingas substrato gylis gali siekti net 100 centimetrų, suteikus tokias salygas, savo voro, gali būti, nebematysite.
  • Antžeminiai – būtina slėptuvė, kuri suteiktų jam galimybę pasislėpti. Puikiai tinka kokoso kevalas ar dekoratyvinio akmens slėptuvė. Terariumo aukštis negali būti didesnis nei 30 centimetrų, kitu atveju jūsų voras užsilipęs stiklu gali nukristi ir susižaloti. Įtrūkęs pilvelis baigiasi lėta mirtimi.

Gruntas

Svarbiausios grunto savybės yra: geras oro pralaidumas, drėgmės išlaikymas, atsparumas pelėsiui. Daugumai vorų užtenka 3-5 centimetrų substrato. Paprastai vorams reikalinga drėgmė nuo 70 %, todėl jūsų naudojamas substratas turi gerai išlaikyti drėgmę. Tam puikiausiai tinka smulkus kokoso durpių substratas, natūralus tropinių kraštų substratas. Jie turi savybes gerai ventiliuotis, praleisti orą, bet tuo pačiu ir puikiai išlaiko drėgmę. Jokiu būdu nerekomenduojama naudoti smėlį, juodžemį ar gruntą, kuris naudojamas gėlėms. Smėlis ir juodžemis labai blogai išlaiko drėgmę ir nesugeria vandes, o gėlėms skirtas gruntas gali savyje turėti chemikalų, kenksmingų jūsų augintiniui bakterijų, parazitų ir virusų.

Slėptuvės

Visiems vorams yra rekomenduojamos slėptuvės. Antžeminiams – antžeminės slėptuvės, medlaipiams – pakabinamos slėptuvės. Vorai ir patys puikiai jas pasistato, bet geriau jiems pagelbėti. Tam puikiai tinka šaknys, šakos, medžio žievės. Taip pat, jei turite lakią fantaziją, galite padaryti ir dekoratyvines slėptuves, tam tinka viskas, kas šauna į galvą ir Jums atrodo įdomiai bei gražiai. Vienintelis patarimas – NENAUDOKITE MEDŽIAGŲ, PAIMTŲ IŠ GAMTOS, JOS NETINKAMOS, JEIGU NĖRA GERAI APDOROTOS. Jūs galite apkrėsti terariumą parazitais ir erkutėmis.

Apipavidalinimas arba įkūrimas

Terariumo apipavidalinimas yra svarbus tik augintinio savininkui. Terariumas – tai interjero puošmena. Gyvų augalų naudojimas terariumo papuošimui nėra rekomenduojamas, be to, labai sudėtingai pritaikomas prie augintinio aplinkos. Daugumai augalų yra reikalingas apšvietimas ar saulės šviesa, o tai prieštarauja jūsų augintinio poreikiams, tam tikrais atvejais net gali padaryti nepataisomą žalą ar nulemti ankstyvą mirtį. Todėl terariumo apipavidalinimui geriausiai tinka dekoratyviniai augalai. Jie bus nepavojingi jūsų augintiniui ir puikiai papuoš terariumą. Jie taip pat turėtų atitikti tam tikrus reikalavimus:

  • Terariumo papuošimai turi neturėti aštrių kampų, spyglių, atsikišimų, nuo kurių jūsų paukštėda galėtų nukentėti.
  • Neužlaikyti vandens. Susidarę net ir maži vandens telkiniai gali skleisti nemalonų kvapą bei patraukti kai kurių parazitų dėmesį.
  • Negali būti pelijantys ar skatinantys grybelių ir erkučių atsiradimą.

Drėgmė

Drėgmė yra pats svarbiausias veiksnys laikant, auginant vorą paukštėdą. Yra būtinas pastovus jos palaikymas, laistant ar apipurškiant substratą pastovėjusiu drungnu vandeniu. Suaugusiems vorams rekomenduojamas nuolatinis vandens buvimas terariume, tam puikiai tinka indelis su vandeniu, kuris turėtų būti reguliariai keičiamas. Taip pat šį indelį galite panaudoti ir voro maistui įdėti, taip, kad maistas neskęstų ir puikiai galėtų išlipti. Tinkamiausi yra negilūs indeliai, kad ir stiklainio dangtelis. Jūsų augintinis voras paukštėda naktį ieškodamas maisto užklys iki indelio ir, esant reikalui, galės papildyti savo vandens atsargas. Nustatyti, kokia yra drėgmė, nepatyrusiam augintojui yra pakankamai sudėtinga, todėl rekomenduojama įsigyti ir terariume pakabinti hidrometrą, kuris jus informuos ir apie temperatūrą terariume. Jei manote, kad hidrometras gali gadinti jūsų terariumo interjerą, galite jį paslėpti, taip, kad jis būtų matomas tik jums. Atsiminkite, terariume neturėtų kauptis kondensatas, vandens lašeliai ant sienelių. Tai gali būti pelėsio, grybelių ir parazitų atsiradimo priežastis. Naudokite tik pastovėjusį vandenį.

Temperatūra

Tam, kad jūsų augintinis voras paukštėda, galėtų turėti pilnavertį gyvenimą, būtina minimali kambario temperatūra 23-25 °C. Jei natūraliai tokių sąlygų suteikti nepavyksta, namuose yra šalčiau, reikėtų pasirūpinti augintinio šildymu. Tam puikiai tinka termo kabeliai, jie gali būti įvairaus ilgio, dydžio ar galingumo, pritaikomi pagal poreikį kiekvienam terariumui. Mes naudojame ir rekomeduojame 15 W galingumo kabelius. Didesnio galingumo kabeliai yra naudojami tiems tropiniams vorams, kuriems reikalinga 28-30 °C ir aukštesnė temperatūra. Būtina žinoti temperatūrą terariume, tad reikia įrengti termometrą arba pirometrą, kuris Jus informuotų. Staigus temperatūros šuolis, net ir 5 °C, kai kurioms rūšims gali būti mirtinas.

Apšvietimas

Paukštėdos yra naktiniai gyvūnai, todėl mažiausiai Jums reikia jaudintis dėl apšvietimo. Netgi atvirkščiai, reikėtų jaudintis, kad augintinis gautų kuo mažiau šviesos. Nuo to jūsų augintiniui bus tik geriau. Terariumas turėtų būti pastatytas tamsioje vietoje ar šešėlyje. Terariumo apšvietimui galima naudoti išskirtinai tik mėnulio šviesos lempas. Jos imituoja naktinį tropikų apšvietimą. Šio apšvietimo dėka Jūs galėsite stebėti savo augintinį nesukeliant jam papildomo streso. Taip pat jas galima naudoti ir terariumo pašildymo tikslais. JOKIU BŪDU NESTATYKITE TERARIUMO PO TIESIOGINIAIS SAULĖS SPINDULIAIS, JIE YRA MIRTINI JŪSŲ AUGINTINIUI. TAIP PAT NENAUDOKITE DIENINIŲ LEMPUČIŲ TERARIUMO APŠVIETIMUI – KAIP IR SAULĖS SPINDULIAI, JOS TIK PAKENKS JŪSŲ VORUI PAUKŠTĖDAI.

Maistas

Paukštėdos yra gyvaėdžiai. Tai reiškia, jog maitinasi gyvu maistu, ne augalais. Kaip maistas šiam gyvūnui tinka viskas, kas juda ir yra tinkamo dydžio. Suaugę individai puikiai gali maitintis ir varlėmis, driežiukais ar peliukais. Svarbiausia yra žinoti, jog voro maistas turi būti dvigubai mažesnis nei voras, kitu atveju voras bijos, o nuolatinė baimė kels stresą, kuris gali būti mirtinas. Maistastarantulams“ yra auginamas specialiai, todėl griežtai rekomenduojama maitinti tik maistu, kurį įsigijote. Negaudykit maisto patys, maistas esantis gamtoje gali turėti daugybę parazitų, kurie gali augintinį pražudyti. Maisto, įdėto vorui, negalima palikti ilgiau nei vienai parai kartu su voru. Kitaip jis gali sukelti stresą. Nemaitinkite voro prieš, po arba išsinėrimo metu.

Maitinimas

Mažą voriuką reikia maitinti tik tiek, kiek jis nori. Tam, kad mažas voriukas galėtų augti, jam reikalingas pastovus maitinimas ir aukšta temperatūra. Suaugusį individą galima maitinti kartą per 1-2 savaites. Vorai yra gyvūnai, kurie gali gyventi nesimaitinę ilgą laiką. Pasak naujausių tyrimų, voras gali būt neėdęs net vienerius metus. Svarbiausia, kad visada turėtų galimybę atsigerti. Reikia stebėti savo augintinio išvaizdą: kai pilvelis sumažėja, galima pasiūlyti jam maisto. Atsiminkite, kuo daugiau voras valgo, tuo greičiau jis auga. Bet maitindami per prievartą sukelsite tik stresą, o ne gerą voro savijautą.

Stresas

Pagrindinė vorų stipimo ir nevalgymo priežastis. Stresą gali sukelti labai daug kas. Kuo mažesnis, tuo voras yra jautresnis stresui. Stresą sukelia kratymas, ėmimas į rankas, baksnojimas į terariumą, per didelis maistas, slėptuvės nebuvimas, staigus apšvietimas, šviesa ir dar daugybė įvairių priežasčių. Veikiamas streso, voras gali kuriam laikui nustoti maitintis, o nuolatinis stresas priveda prie paukštėdos mirties.

Kaip elgtis su voru

Tik įsigijus vorą, visi puola imti jį į rankas, kaip mums įprastus naminius gyvūnus. Mes GRIEŽTAI nerekomenduojame to daryti. Ir net ne dėl to, kad voras gali Jums įgelti, o dėl paties voro saugumo. Voras gali išsigandęs nukristi iš jūsų rankos, dėl ko jam trūks pilvelis, ir Jūs prarasite ką tik įsigytą augintinį. Na, bet jai jau nusprendėt, kad tikrai norite surizikuoti, pamėginsime paaiškinti, kaip tai padaryti. Dauguma paukštėdų yra ramaus charakterio, ganėtinai lėti, ir juos galima paimti į rankas nesulaukus įkandimo. Šie vorai yra rekomenduojami naujokams (aprašyme turėtų būti nurodyta, kokiam augintojui tinkami – naujokui, pažengusiam ar ekspertui). Pažengusiems tinkamus vorus taip pat galima imti į rankas, bet šito mes nerekomenduojame daryti. Vorus, kurie yra rekomenduojami tik ekspertams, mes draudžiame imti į rankas, net ir profesionalams, dėl to, jog šie vorai gali sukelti pavojų žmogaus gyvybei ir yra ypač agresyvūs. Bet kokiu atveju, prieš paimant vorą į rankas, būtina įsitikinti, jog voras yra nusiteikęs taikiai. Jei voras neramus, stojasi į kovinę poziciją, mėto dirginančius plaukelius ar skleidžia garsą (tokios rūšys kaip Anoploscelus lesserti, Phlogius crassipes, Citharischius crawshayi, Theraphosa blondi, Pterinochilus spp. ir kelios kitos), rekomenduojama palikti jį ramybėje.

Būtinos salygos paimant ir laikant vorą rankose:

  • Nedarykite staigių judesių, viską darykite lėtai ir tolygiai
  • Nepūskite oro į vorą, jis gali staigiai nubėgti ir nukristi nuo rankų
  • Netriukšmaukite
  • Venkite ryškių šviesos blyksnių (saulės, fotoaparato ir t.t.)
  • Neprispauskite voro
  • Nedarykite nieko, kas galėtų sukelti stresą jūsų rankose laikomam gyvūnui
  • Turite būti ypač atsargūs ir neprarasti budrumo

Voro kritimas (ypač suaugusio ir gerai pavalgiusio), net ir nuo 30 centimetrų aukščio, gali kainuoti jam gyvybę, trūkus pilveliui jo laukia lėta mirtis. Tikimybė, jog po voro pilvelio trūkimo jis išgyvens, yra labai maža. Net ir esant idealioms sąlygomis, įtrūkimas trukdys išsinerti, įtrūkimo vieta bus sulipusi su išnara. Lengviausias, saugiausias ir patikrintas būdas paimti vorą paukštėdą į rankas yra padėjus ranką šalia jo, švelniai ant jos nukreipti. Norint padėti vorą atgal, reikia padaryti tą patį, tik atvirkščiai.

Perkėlimas

Voro perkėlimas reikalingas kai augintinis yra transportuojamas, norima išvalyti augintinio namus ar kitais atvejais. Perkėlimui reikalingas indelis, kuriame tilptų voras. Paverstą indelį padėkite šalia voro ir lėtais, ramiais judesiais įvarykite augintinį į vidų. Tuomet apverskite indelį, esant reikalui, uždenkite dangčiu iš apačios. Atlikus šiuos veiksmus, ir padėjus indelį į reikiamą vietą, lėtai jį apverskite ir palikite, kol voras išeis.


Šaltinis www.staktovoras.lt

 
 
Komentarai
Komentarų dar neparašyta.  
 
Rašyti komentarą
Turite prisijungti, norėdami parašyti komentarą.  
 
Reitingai
Balsuoti gali tik nariai.

Prašome prisijungtiarba užsiregistruoti, jeigu norite balsuoti.

Nėra reitingų.
 
 

Prisijungti
Vardas

Slaptažodis



Dar ne narys?
Registruotis.

Pamiršai slaptažodį?
Prašyk naujo!.
 
 

Shoutbox
You must login to post a message.

2024-01-05 20:47
Kaip surasti savo įkeltas foto?

2023-10-17 02:27
Hey ho, Nenoriu post'o kurti. Gal kas agamiukus parduoda?

2023-10-16 16:55
Kitais metais egzotika.info bus pilnametė. Grin kiek pamenu, tai nuo 2006 metų gyvuoja. Wink

2023-09-17 12:57
Dėl to puslapis ir laikomas ir dar gyvas Smile

2023-09-13 13:49
Kaip gaila.. kiek čia informacijos pasisemta..

2023-09-02 17:51
Visos iniciatyvos palaikomos Smile

2023-08-06 15:41
Tai davai prikeliam! aš pats čia nebuvau kokius 15 metų xD

2023-07-22 16:51
Dabar pas daugumą namuose jau verda gyvenimai Grin

2023-07-12 22:30
Kazkada cia virė gyvenimas Smile

2023-07-10 12:14
Aš taip pat seniai buvau, krista, kad dar neištrynė Grin

 
 

Draugai, kolegos

Tarantulas.ru

Šinšilų ola

Egzotinių gyvūnų parduotuvė

D. Liekio gamtos tyrimai ir stebėjimai

Norit draugauti?
 
 

Naujausios nuorodos
Egzotiniu gyvūnų parduotuvė GERIAU...
  Geriausia specializuota elektorinė egzotinių ...

Trixie
  Produktai Jūsų augintiniams

Spidersonline.pl
  Elektroninė voragyvių parduotuvė. Į užklau...

Lampropertis šeimos gyvatės
  Lampropertis šeimos gyvatės

Cichlasoma.lt
  Puslapis apie ciklidus ir akvariumus

 
 
Jau yra:
Narių: 8290
Naujienų: 703
Straipsnių: 190
Nuotraukų: 7794
Video: 83
Failų: 25
Anekdotų: 232
Pranešimų: 39611
 
 
  
  36246859 aplankė mus
Draugai: Baidarių nuoma