2024m. March 29d. 13:49:12

Navigacija
· Pradžia
· Straipsniai
· Galerija
· Forumas
· Komentarai
· Anekdotai
· Kontaktai
Naujokams
· Taisyklės
· DUK
· ŽODYNAS
· Paieška
Naudinga
· Konkursai, siurprizai
· Video
· Nuorodos
· Siųstis
· PARAMA
 
 

Naujausia foto
Naujas šeimos narys :))
Naujas šeimos narys...
2023/03/25 11:16

 
 

Atsitiktinė foto

 
 

Prisijungę vartotojai
· Prisijungę svečiai: 5

· Prisijungę nariai: 0

· Iš viso narių: 8,002
· Naujausias narys: Kestutis
 
 
Straipsnių hierarchija
Straipsnių pradžia » Įvairenybės » Poravimasis su partneriu pasibaigęs vienu iš partnerių žūtimi 
 
Poravimasis su partneriu pasibaigęs vienu iš partnerių žūtimi
 

Poravimasis su partneriu pasibaigęs vienu iš partnerių žūtimi

Poravimasis su partneriu pasibaigęs vienu iš partnerių žūtimi kitaip vadinamas lytiniu kanibalizmu (angl. Sexual cannibalism). Kanibalizmas – veiksmas, kai vienos rūšies atstovai valgo vieni kitus. Dažniausiai kanibalizmas reiškia žmones valgančius kitus žmones. Šiuo atveju bus kalbama apie lytinį kanibalizmą. Lytinis kanibalizmas yra ypatingas kanibalizmo, kurio metu moteriškos lyties individas pagauna ir nužudo ir dažniausiai suėda tos pačios rūšies patinėlį anksčiau, per, ar po kopuliacijos. Retai, šitie vaidmenys yra pakeisti (kai patinėlis nužudo patelę).
Nors kitos kanibalizmo formos yra plačiai paplitusios gyvūnų karalystėje, lytinis kanibalizmas buvo pastebėtas tiktai voragyvių, vabzdžių ir vėžiagyvių taksonuose.
Nepaisant lytinio kanibalizmo retumo, ši elgsena yra paplitusi daugelyje vorų ir skorpionų šeimų, ir gali turėti svarbios įtakos reprodukcijos dydžio ir lyčių santykio rodikliuose. Rūšims kurioms būdingas lytinis kanibalizmas dažniausiai taip pat yra išreikštas ir lytinis dimorfizmas, šiuo atveju – patelė pasižymi didesniu dydžiu, nei patinėlis.

Lytinio kanibalizmo pranašumas prieš kitas rūšis

Yra du akivaizdūs lytinio kanibalizmo pranašumai:
Natūralioji atranka – jei patinėlis nespėja pabėgti nuo patelės, ją iš karto apvaisinęs (dar nespėjęs apvaisinti) – ir patelė jį sugavusi suėda – reiškiasi patinėlio genai yra nėra tinkami įnešti į populiacijos genofondą.
Energijos šaltinis – patinėlis, suėstas patelės, kopuliavęs su ja ar ne, suteikia patelei maisto energijos, kuri galėtų pagerinti reprodukciją.
Lytinis kanibalizmas, kaip pastebima pasitaiko tik plėšrūnų tarpe. Patinėlis tampa labiau priimtinas patelei, ne kaip pagalbininkas siekiant užtikrinti palikuonių gerovę, bet kaip maistas, energijos šaltinis. Bet ne visada patinėlis lytiniu kanibalizmu pasižyminčiose rūšyse patinėliai tampa patelių grobiu . Kartais po kopuliacijos patinėliams pavyksta ir pasprukti, jei jo likimas turėtų būti nulemtas po kopuliacijos, o ne jos metu. Šia savybe (sprukti po patelės apvaisinimo) pasižymi stambesniųjų bestuburių grupės, tokios kaip vorai paukštėdos.

Tyrimai ir hipotezės kodėl išsivystė lytinis kanibalizmas

Skirtingų mokslininkų nuomonė apie lytinį kanibalizmą yra skirtinga. Biologai diskutavo, kaip ši elgsena vystosi skirtingose rūšyse. Kai kurie mokslininkai manė, kad lytinis kanibalizmas yra tik dėdelio patelių apetito rezultatas. Bet tyrimai taip pat parodė, kad tai yra ir strategija, patelių pasinaudojimo patinais, kad išrinktų geriausius patinėlius (t.y. genus) jų palikuoniams. Kiti mokslininkai atlikę stebėjimus surado įrodymų, kad patinėliai galbūt turėjo svarbų vaidmenį kanibalizmo vystymesi: leisdami save savanoriškai būti suėstiems jų patelių patinėliai didina savo genų platinimo galimybes. Mokslininkai kelia hipotezę, kad patinėliai greičiausiai evoliucijos eigoje būtų „užaugę“ kur kas didesniais, kad galėtų sumažintų pavojų būti suėstiems. Kadangi lytinis kanibalizmas galimai išsivystęs skirtingu evoliucijos spaudimo keliu, todėl negalima vienareikšmiškai teigti dėl kokių priežasčių yra susidariusi skirtingų rūšių šio poravimosi tipo elgsena.
Tapdami maistu prieš ar po kopuliacijos fiziškai stipresniajai lyčiai (šiuo atveju patelei), patinėliai netenka jokios suporavimo galimybės ateityje. Lytinio kanibalizmo atveju viena iš hipotezių yra, jog vyksta natūralioji atranka. Šis modelis taikomas tik toms situacijoms, kuriose kanibalizmo faktas įvyksta iki patelės apvaisinimo (patinėlis kaip netinkamas individas, kuris galėtų į populiaciją įnešti prastos kokybės genus yra eliminuojamas iš populiacijos prieš susiporuojant). Kita hipotezė teigia, jog lytinis kanibalizmas galbūt plėtojosi kaip ekstremali tėviškos investicijos forma. Jei patinėlio auka žymiai didina kokybę ar jo palikuonio kiekį, lytinis kanibalizmas gali būti adaptyvia patinėlių strategija, o ne rezultatu kurio metu patelė savanaudiškai pasinaudoja patinėliu kaip auka.

Yra trys sunkumai su šia hipoteze, tačiau:
• Patinėliams sutrukdo suporavimą kada nors ateityje su ta pačia ar kita patele.
• Patinėliai dažnai bando išvengti būti suėsti, „manydami“, kad tai nėra palanku jiems, dėl ko gali vengti susitikimo ir poravimosi su patele.
• Patinėliai yra paprastai sugaunami kaip aukos anksčiau, negu įvyksta kopuliacija.
Kartu šis įrodymas gali siūlyti seksualinio konflikto atvejį, tačiau vis dar lieka neaišku, kuris tai yra atvejis.

Maldininkų (Tenodera aridifolia, angl. Chinese mantis) elgsena dauginantis

Tyrinėjant maldininkų rūšį (Tenodera aridifolia, angl. Chinese mantis), kad lytinis kanibalizmas patelei, kuri poravimosi metu suėda savo patiną yra svarbus maisto šaltinis. Viena tyrinėjimų studija nustatė ir įvertino, kad 63% šios rūšies patelių maldininkų maisto raciono sudaro tos pačios rūšies patinėliai.
Patinėlis artėja prie patelės, mosuodamas sparnais ir judindamas pilvelį. Užsilipęs ant gerokai didesnės patelės nugaros, jis pradeda poruotis. Tik prasidėjus poravimuisi ir susijungus patelei su patinėliu ji nuplėšia jo galvą. Nuplėšusi patelė patinėlio galvą suėda, bet kopuliacija vis dar vyksta. Suėdusi patelė patinėlio galvą, pradeda po truputį ėsti likusią patinėlio kūno dalį. Galiausiai patelė suėda visą patinėlį, lieka tik sparnai. Vienas pirmųjų mokslininkų, kurie pradėjo domėtis ir aptiko šios neįprastos elgsenos pavyzdžių buvo Darvinas.

Kanibalizmas

Kanibalizmas

Kanibalizmas

Kanibalizmas

Kanibalizmas

Dar vienas visiems turbūt geriausiai žinomas lytinio kanibalizmo pavyzdys yra voragyvių rūšis – juodoji našlė. Pažymėtina tai, kad juodoji našlė yra tik vienas iš keliolikos tokia pačia elgsena pasižyminčių vorų, vadinamų našlėmis rūšių. Vorai „našlės“ greičiausiai yra geriausiai, iš tokia elgsena pasižyminčių rūšių, ištirta gyvūnų grupė. Mokslininkai atlikę stebėjimus sudarė tam tikras šių vorų elgsenos poravimosi schemas. Viena iš jų yra nubraižyta ir pateikta žemiau:

Kanibalizmas
(sudaryta pagal M. Segoli*, R. Arieli*, P. Sierwald, A. R. Harari*, Y Lubin§)

Šioje schemoje yra perteikiamas schematiškai vorų elgesys jiems besiporuojant, nuo ketinimo poruotis iki tam tikros pabaigos, kas gali pasibaigti patinėlio suėdimu ar pabėgimu.

Šaltiniai:
1. M. Segoli*, R. Arieli*, P. Sierwald, A. R. Harari*, Y. Lubin§, „Sexual Cannibalism in the Brown Widow Spider (Latrodectus Geometricus)“, Ethology 114 (2008) 279–286
2. Alfred V. Peretti and Luis E. Acosta „Sexual cannibalism in scorpions: fact or fiction?“, Biological Joumul uf the Linnean (1999), 68: 485-496.
3. J. M. Schneider, M. A. Elgar, „Sexual cannibalism in Nephila plumipes as a consequence of female life history strategines“, Evolution biology 15 (2002 ) 84-91
4. J. P. Edwards, „Caste regulation in the pharaoh’s ant Monornorium pharaonis: recognition and cannibalism of sexual brood by workers“, Physiological Entomology (1991) 16, 263-271
5. Jutta M. Schneider, Mark A. Elgarb“Sexual cannibalism and sperm competition in
the golden orb-web spider Nephila plumipes (Araneoidea): female and male perspectives“, Behavioral Ecology Vol. 12 No. 5: 547–552
6. C. Zimmen, “This Can’t Be Love“, 2006

Nuotraukos: Nytimes.com.


Visos teisės saugomos

 
 
Komentarai
#1 | steu · 2008 June 23 09:44:15
Paulius kaip visados, tiksliai, tvarkingai, išsamiai.. puiku :clap: pagarba, kolega
#2 | GiX · 2008 June 23 10:27:11
Sutinku su Steu, straipsnis puikus :thumb:
#3 | k2 · 2008 June 23 11:51:15
Nice :clap::thumb:
#4 | Daumantas Liekis · 2008 June 24 18:43:29
Tai galima vadinti tikru straipsniu :thumb:
#5 | Klaipeda · 2008 June 30 22:24:18
Straipsnis geras, tik man šiek tiek kliūva stilius. :shy: Pvz: per daug kartojama "patelė ėda patinėlio galvą".
P.S. Nereikia įsižeisti Wink
#6 | antichrist · 2008 August 14 15:23:50
o man, nekometuojant gero ir tikslaus turinio, kliūva gramatinės klaidos ir kartasi absurdiška stilistika (leisdami save savanoriškai būti suėstiems)
o šiaip puikus straipsnis :yes:
#7 | Stakta · 2009 July 27 02:52:50
Man pritrūko pabaigos skaičiau isijautę, o ėmė ir pasibaigė:nezin: noriu tęsinioAngryAngryAngry
 
 
Rašyti komentarą
Turite prisijungti, norėdami parašyti komentarą.  
 
Reitingai
Balsuoti gali tik nariai.

Prašome prisijungtiarba užsiregistruoti, jeigu norite balsuoti.

Nuostabu! Nuostabu! 50% [3 Balsų]
Labai gerai Labai gerai 33% [2 Balsų]
Gerai Gerai 17% [1 Balsas]
Patenkinamai Patenkinamai 0% [Nėra balsų]
Blogai Blogai 0% [Nėra balsų]
 
 

Prisijungti
Vardas

Slaptažodis



Dar ne narys?
Registruotis.

Pamiršai slaptažodį?
Prašyk naujo!.
 
 

Shoutbox
You must login to post a message.

2024-01-05 20:47
Kaip surasti savo įkeltas foto?

2023-10-17 02:27
Hey ho, Nenoriu post'o kurti. Gal kas agamiukus parduoda?

2023-10-16 16:55
Kitais metais egzotika.info bus pilnametė. Grin kiek pamenu, tai nuo 2006 metų gyvuoja. Wink

2023-09-17 12:57
Dėl to puslapis ir laikomas ir dar gyvas Smile

2023-09-13 13:49
Kaip gaila.. kiek čia informacijos pasisemta..

2023-09-02 17:51
Visos iniciatyvos palaikomos Smile

2023-08-06 15:41
Tai davai prikeliam! aš pats čia nebuvau kokius 15 metų xD

2023-07-22 16:51
Dabar pas daugumą namuose jau verda gyvenimai Grin

2023-07-12 22:30
Kazkada cia virė gyvenimas Smile

2023-07-10 12:14
Aš taip pat seniai buvau, krista, kad dar neištrynė Grin

 
 

Draugai, kolegos

Tarantulas.ru

Šinšilų ola

Egzotinių gyvūnų parduotuvė

D. Liekio gamtos tyrimai ir stebėjimai

Norit draugauti?
 
 

Naujausios nuorodos
Egzotiniu gyvūnų parduotuvė GERIAU...
  Geriausia specializuota elektorinė egzotinių ...

Trixie
  Produktai Jūsų augintiniams

Spidersonline.pl
  Elektroninė voragyvių parduotuvė. Į užklau...

Lampropertis šeimos gyvatės
  Lampropertis šeimos gyvatės

Cichlasoma.lt
  Puslapis apie ciklidus ir akvariumus

 
 
Jau yra:
Narių: 8241
Naujienų: 703
Straipsnių: 190
Nuotraukų: 7794
Video: 83
Failų: 25
Anekdotų: 232
Pranešimų: 39611
 
 
  
  36151844 aplankė mus
Draugai: Baidarių nuoma