2024m. April 20d. 02:55:51

Navigacija
· Pradžia
· Straipsniai
· Galerija
· Forumas
· Komentarai
· Anekdotai
· Kontaktai
Naujokams
· Taisyklės
· DUK
· ŽODYNAS
· Paieška
Naudinga
· Konkursai, siurprizai
· Video
· Nuorodos
· Siųstis
· PARAMA
 
 

Naujausia foto
Naujas šeimos narys :))
Naujas šeimos narys...
2023/03/25 11:16

 
 

Atsitiktinė foto

 
 

Prisijungę vartotojai
· Prisijungę svečiai: 2

· Prisijungę nariai: 0

· Iš viso narių: 8,003
· Naujausias narys: Alvyda
 
 
Straipsnių hierarchija
Straipsnių pradžia » Vorai » Brazilijos voras medžiotojas - Heteropoda venatoria 
 
Brazilijos voras medžiotojas - Heteropoda venatoria
 

Heteropoda venatoria

"Brazilijos voras medžiotojas (Heteropoda venatoria) – voras, turintis turbūt labiausiai veiksmingus neurotoksinius nuodus iš visų gyvenančių vorų. Jo nuodai tokie stiprūs, kad tik 0.006 mg. užtenka užmušti pelę. Tačiau žmonių mirčių pasitaiko retai, nes rasti efektyvūs priešnuodžiai."
Tai visa medžiaga iš Wikipedijos, kuri tikrai nėra informatyvi: taigi norintiems laikyti šį pavojingą ir savotiškai gražų vorą norėčiau pasidalinti patirtim, nes informaciją apie jį internete taip pat yra labai skirtinga ir neaišku kuria tikėti, kuria ne.

DYDIS
Šis voras remiantis visa rasta informacija užauga iki 30cm (ilgis su kojom), pačio kūno ilgis svyruoja nuo 1,5 iki 4 cm, tai priklauso nuo rūšies, vietovės ir lyties. Maniškio voro kūnas kol kas yra apie 2 cm, kartu su kojom siekia 8cm, bet jis yra tik L5-L7, negaliu tiksliai nustatyti amžiaus, bet tikrai dar augs.

Heteropoda venatoria

APIBŪDINIMAS
Kaip ir visi vorai turi 8 kojas, taip pat priekyje turi mutavusias žnyples, kurias dar galima įžvelgti plika akim (išvertus iš vokiečių kalbos šis voras vadinas Didysis krabinis voras). Kiek teko pastebėti jų paskirtis yra padėti laikyti grobį, valytis priekinę kūno dalį bei rinkti vandens lašelius: nors dar neišsiaiškinau, kodėl jis tai daro. Šį procesą stebėjau keletą kartų, kai sudrėkinus terariumą jis puola ant šlapio stiklo ir renka vandenį, bet tai pastebėta prieš jam neriantis.
Nėrėsi vertikalioje padėtyje prisitvirtinęs galines kojas voratinkliu prie terariumo sienelės. Pačios kojos yra labai ilgos bei spygliuotos, ant kiekvienos kojos yra 6 - 8 įvairaus dydžio spygliukų, jų paskirtis taip pat nėra aiški, kojų galas, apie 1,5-2 cm yra apaugęs vidutiniško tankumo smulkiais plaukeliais, jie naudojami kaip virpesių detektoriai medžioklėje ir orientuojantis aplinkoje.
Spalvų spektras taip pat įvairus, nuo pilkšvai rudos iki geltonos. Tai irgi priklauso nuo aplinkos, rūšies ir t.t Mano laikomas yra šviesiai pilkšvai rudos spalvos. Galvakrutinė turi juodas lašo formos dėmes, pati galvakrutinė yra taisyklingo ovalo formos, pilvelis yra kiaušinio formos, taip pat turi 2 juodus dryžius: pirmasis yra pusapvalio formos ir eina galinėje pilvelio pusėje, antrasis yra tiesus ir eina nuo galvakrutinės iki vidurio pilvelio.

Heteropoda venatoria

MEDŽIOKLĖ
Šis voras medžioja naktį, išskyrus atvejus, kai yra labai išalkęs. Medžioja vertikalioje padėtyje apipina savo voratinkliu nedidelį plotelį ir laukia grobio, bet jei būna išalkęs tai pats šoka ant grobio. Yra pastebėta tendencija žudyti ne maistui, bet negaliu tvirtinti, kad jis taip daro visą laiką. Ėda taip pat vertikalioje padėtyje, priklijavęs auką savo voratinkliu prie terariumo sienelės, jei būna labai alkanas suėda visą grobį kartu su egzoskeletu, kitais atvejais tik išsiurbia vidų.

SAVYBĖS
Šis voras turi tris blogas savybes: yra super greitas, galima sakyti sugeba teleportuotis, super nuodingas, taigi imti ant raku, tas pats kas žaisti rusišką ruletę ir be to jis yra pakankamai agresyvus. Taigi sudėjus šias savybes gaunasi maža žudimo mašina. Tai gi norint laikyti šį vorą reiktų turėti ir patirties, ir galimybę prieiti prie priešnuodžių, nes tai tikrai pavojinga!

Heteropoda venatoria

TERARIUMAS IR LAIKYMAS

Aš naudoju terariumą 30x20x20 (ilgis x plotis x aukštis), kai voras paaugs naudosiu didesnį 30x30x30, beje jis labai suagresyvėjo perkėlus jį į didesnį terariumą.
Gruntas tinka bet koks, nes tai nėra žeminis voras, bet rekomenduojame kokoso durpes. Būtina slėptuvė (pvz. šaka su lapais). Ant žemės jis lipa tik kai alkanas medžioja. Pagavęs grobį jis tuoj pat užsilipa ant sienelių ar šakų. Galima naudoti ir gyvus augalus (kviecius, dekoratyvinę žolę ir t.t.)
Drėgmė ir temperatūra: 60-90%, +20-28 C (temperatūra dienos ir nakties) kiek teko stebėti temperatūros ir drėgmės svyravimų nebijo, laikymo sąlygoms nėra labai lepus.
Šėrimas nepatartinas kirmėlėmis, nes jos paprasčiausiai sulenda į gruntą ir viskas, o jis pats kai nenusileidžia ant žemės iš grunto jų neišrausia. Pats šeriu skėriais, svirpliais, galima ir tarakonais. Aš asmeniškai šeriu taip: įleidžiu ne vieną, o kelis skirtingo dydžio skėrius ir pastebėjau, kad visąlaik pirma ima didesnį.

Heteropoda venatoria

Taigi tik tiek kol kas apie šį pakankamai paslaptingą vorą ir dar sykį įspėju, kad neapsimoka rizikuoti, perkant jį ir reiktų tikrai apgalvoti ar jūs norite ir turite geras saugias sąlygas jį laikyti ar ne, nes tai tikrai nėra voras, kurį galima paimti ant rankų ar kitaip neatsakingai elgtis su juo.
Taigi, jei vis dėl to susigundėte laikyti, linkiu Jums sėkmės.

P.S. Atsiprašau, kad straipsniukas ne su mano nuotraukom, nes tikrai nenoriu rizikuoti savimi ar savo artimaisiais darydamas nuotraukas, keletas mano voro nuotraukų jau yra Egzotikos galerijoje.
Iš anksto dėkoju už kritiką.

P.P.S. Gerbemi administratoriai gal galetumete sudeti liet. raides nes del techniniu priezasciu to padaryti negalejau is anksto dekui

Straipsnį ruošė: Inga & Sadas

Nuotraukos: BugGuide.net


Visos teisės saugomos

 
 
Komentarai
#21 | muciukas7 · 2011 March 21 19:47:17
:help: turbūt numirčiau iš baimės tokį pamačius savo kambaryje Grinead:Grinead:
 
 
Rašyti komentarą
Turite prisijungti, norėdami parašyti komentarą.  
 
Reitingai
Balsuoti gali tik nariai.

Prašome prisijungtiarba užsiregistruoti, jeigu norite balsuoti.

Nuostabu! Nuostabu! 50% [4 Balsų]
Labai gerai Labai gerai 38% [3 Balsų]
Gerai Gerai 13% [1 Balsas]
Patenkinamai Patenkinamai 0% [Nėra balsų]
Blogai Blogai 0% [Nėra balsų]
 
 

Prisijungti
Vardas

Slaptažodis



Dar ne narys?
Registruotis.

Pamiršai slaptažodį?
Prašyk naujo!.
 
 

Shoutbox
You must login to post a message.

2024-01-05 20:47
Kaip surasti savo įkeltas foto?

2023-10-17 02:27
Hey ho, Nenoriu post'o kurti. Gal kas agamiukus parduoda?

2023-10-16 16:55
Kitais metais egzotika.info bus pilnametė. Grin kiek pamenu, tai nuo 2006 metų gyvuoja. Wink

2023-09-17 12:57
Dėl to puslapis ir laikomas ir dar gyvas Smile

2023-09-13 13:49
Kaip gaila.. kiek čia informacijos pasisemta..

2023-09-02 17:51
Visos iniciatyvos palaikomos Smile

2023-08-06 15:41
Tai davai prikeliam! aš pats čia nebuvau kokius 15 metų xD

2023-07-22 16:51
Dabar pas daugumą namuose jau verda gyvenimai Grin

2023-07-12 22:30
Kazkada cia virė gyvenimas Smile

2023-07-10 12:14
Aš taip pat seniai buvau, krista, kad dar neištrynė Grin

 
 

Draugai, kolegos

Tarantulas.ru

Šinšilų ola

Egzotinių gyvūnų parduotuvė

D. Liekio gamtos tyrimai ir stebėjimai

Norit draugauti?
 
 

Naujausios nuorodos
Egzotiniu gyvūnų parduotuvė GERIAU...
  Geriausia specializuota elektorinė egzotinių ...

Trixie
  Produktai Jūsų augintiniams

Spidersonline.pl
  Elektroninė voragyvių parduotuvė. Į užklau...

Lampropertis šeimos gyvatės
  Lampropertis šeimos gyvatės

Cichlasoma.lt
  Puslapis apie ciklidus ir akvariumus

 
 
Jau yra:
Narių: 8290
Naujienų: 703
Straipsnių: 190
Nuotraukų: 7794
Video: 83
Failų: 25
Anekdotų: 232
Pranešimų: 39611
 
 
  
  36247557 aplankė mus
Draugai: Baidarių nuoma