2024m. March 29d. 07:09:59

Navigacija
· Pradžia
· Straipsniai
· Galerija
· Forumas
· Komentarai
· Anekdotai
· Kontaktai
Naujokams
· Taisyklės
· DUK
· ŽODYNAS
· Paieška
Naudinga
· Konkursai, siurprizai
· Video
· Nuorodos
· Siųstis
· PARAMA
 
 

Naujausia foto
Naujas šeimos narys :))
Naujas šeimos narys...
2023/03/25 11:16

 
 

Atsitiktinė foto

 
 

Prisijungę vartotojai
· Prisijungę svečiai: 4

· Prisijungę nariai: 0

· Iš viso narių: 8,002
· Naujausias narys: Kestutis
 
 
Straipsnių hierarchija
Straipsnių pradžia » Žalčiai » Mėlynieji gražuoliai 
 
Mėlynieji gražuoliai
 

Mėlynieji gražuoliai

Apie Vietnamo "Mėlynuosius gražuolius" - Orthriophis taeniurus ssp. (Blue beauty) anksčiau žinomus kaip Elaphe taeniura ssp. - yra nedaug informacijos. Šis straipsnelis apie jų laikymą paremtas asmenine patirtimi ir viskuo, ką tik pavyko rasti apie šiuos žalčius.

Bendra informacija

Orthriophis taeniurus ssp.

Paplitimas:
mėlynieji gražuoliai gyvena Vietnamo-Tailando-Birmos apylinkėse Pietryčių Azijoje. Jie randami tiek tankiuose miškuose, tiek ariamuose laukuose, tiek kalnuotose vietovėse.

Dydis: Tai vieni ilgiausių žalčių, kurių ilgis siekia nuo 210 iki 240 centimetrų, o vidutinis svoris - apie 1.4kg. Kartais pasitaiko, kad mėlynasis gražuolis užauga ir iki 330 cm ilgio bei sveria virš 2kg.

Gyvenimo trukmė: Mėlynieji gražuoliai paprastai gyvena nuo 15 iki 30 metų.

Aprašymas: Tai neįtikėtinai gražūs šliužai: ilgi ir grakštūs, melsvai pilkos kūno spalvos, su kreminės ir tamsiai mėlynos spalvos žymėmis. Žiūrint į šį žaltį, išryškėja 4 skirtingi ornamentai, kurie keičia vienas kitą skirtingose kūno dalyse. Juodi žiedai išryškina akis, o smakras ir apatinė kūno dalis lieka kreminės ar geltonos spalvos. Įmanomi ir kitokių spalvų morfai (Anery arba Hypo).
Galva pereina į kūną be didelio skirtumo, apatinė galvos dalis iki nasrų dažniausiai yra vienspalvė, balta, iškart virš to prasideda O. taeniurus būdingos juostos (nuo akių), tačiau pas O. taeniurus ssp. jos prasideda ne už akių, o tuoj pat už nosies skylių ir tęsiasi per akis toliau. Akys yra visiškai juodos. Galvos viršus yra taip pat vienspalvis, melsvai pilkas, raštas prasideda panašiai 30cm nuo galvos su tamsiais rombo arba dėmių raštais. Raštas pasikeičia (pereina) viduriniame trečdalyje į languotą (netaisyklingi langeliai) ant viršutinės kūno dalies eina ištisinė šviesi linija iš kurios į apačią eina vertikalios juostos.

Orthriophis taeniurus ssp.

Uodegos dryžis - pagrindinė priežastis, dėl kurios šie žalčiai vadinami "Dryžuotauodegiais žalčiais". Šis pavadinimas vartojamas ir Taivano laibauodegiams, Ridlio dryžauodegiams ir kai kuriems E. taeniura su panašiais raštais.

Jaunikliai būna žalios alyvuogės spalvos, o melsvėja augdami.

Elgesys: Mėlynieji gražuoliai turi nervų kamuolių reputaciją, tačiau dažnai imami ant rankų jie apsiramina ir tampa jaukūs augintiniai. Smagu tai, kad jie yra dieniniai gyvūnai, todėl juos stebėti yra ir lengva, ir patogiau nei įprastas naktines gyvates. Siebren`o mėlynukų tėvai ramūs kaip belgai, o va jauniklius galima paimt į rankas tik su pirštinėmis, bet tikimasi, kad vėliau ir jie taps ramūs.

Priežiūra

Laikymo sudėtingumas: Mėlynieji gražuoliai - ilgi ir labai aktyvūs žalčiai. Jie labai landūs ir vikri! Kaip ir visi O. taeniurus priklauso laipiojančių žalčių grupei. Dažniausiai aktyvūs būna dieną, tai daro jų rūšį dar įdomesne, kadangi galima lengvai stebėti jų elgesį ir gyvenimo būdą.
"Blue beautys" galima auginti grupėmis, nepastebėta jokių problemų, netgi auginant keletą patinų viename terariume – jie gerai sugyveno. Vis gi juos kaip ir kitas gyvates gyvenančias viename terariume būtina maitinti atskirai, tam galima naudoti paprastas plastmasines dėžes.

Orthriophis taeniurus ssp.

Terariumai: Dėl terariumo dydžio nuomonės labai skirtingos. Minimali Mėlyniesiems gražuoliams reikalinga erdvė - 180x60x60, tačiau kuo didesnis terariumas, tuo geriau jie jausis. Pagal gyvūnų laikymo nuostatus (Vokietijoje) terariumas dviem gyvūnam turėtų būti 1x0,5x1 kartų didesnis už gyvates. Literatūroje randami nurodymai daryti terariumą 1x1x1 kartų didesnį nei gyvatės, pagal Mėlynukų dydį optimalus terariumas būtų 250cmx250cmx250cm suaugusiems individams. Reikalingos vietelės laipiojimui, slėptuvės ir "poilsio salelės", kur jie galėtų ramiai drybsoti. Jauniems žalčiukams reikia daugiau slėptuvių, kad jie mažiau stresuotų. Naujagimiui žalčiukui užtenka 20 litrų terariumo. Terariumui BŪTINAS! labai sandarus uždarymas, nes mažyliai yra labai landūs. Jeigu naudojate akvariumą kaip parodyta apačioje, jums reikės magnetukų ar kokio nors kitokio sumanymo, kaip užsandarinti angą, kad jie nepabėgtų.

Substratas: Yra įvairių galimų substrato rūšių. Laikraštis - geras sumanymas (jį lengva pakeisti), tačiau neatrodo estetiškai, o Mėlynieji gražuoliai mėgsta raustis, todėl kokoso durpės ir dekoratyviniai spec. substratai ropliams - idealus jiems variantas. Atkreipkite dėmesį, kad kedras gali būti jiems mirtinas, todėl jokiu būdu jo nenaudokite. Žvyras, smėlis, mulčas ar kukurūzų burbuolių kotai šiems žalčiams taip pat nerekomenduojami.

Temperatūra: Ideali temperatūra Mėlyniesiems gražuoliams - 24-29 laipsniai. Yra daug diskusijų apie tai, ar reikia jiems temperatūrų svyravimo, tačiau manoma jog tiesiog po terariumu padėtas šildymo kabelis su termostatu jiems nepakenks.

Orthriophis taeniurus ssp.

Drėgmė/vanduo: Tinkamas oro drėgnumas - 60-80%. Mėlyniesiems gražuoliams reikia pakankamai didelio vandens indo, kad jame galėtų panirti, bet ne per didelio, kad tilptų tik dalis kūno. Sheree savo suaugėliams naudoja keraminius dubenėlius šunims. Jos patelė mėgsta pasinerti į vandenį, tačiau paskui tampa nerami ir niekada nesimaudo per ilgai. Geriausia žalčiams būna, kai jie turi galimybę pasirinkti drėgną slėptuvę (nebent jūs pats gyvenate labai drėgname klimate). Drėgna slėptuvė (kitaip vadinama "drėgmės kamera") susideda iš tinkamo dydžio vazono ar dėžės su skyle įlįsti ir samanomis viduje. Iki šiol nebuvo problemų su jų nėrimusi. Nenaudokite distiliuoto ar chloruoto vandens! Chloras pavojingas ropliams, o distiliacija iš vandens panaikina naudingas medžiagas, kurių reikia gyvūnams. Indą su vandeniu keiskite dažnai, nes žalčiai mėgsta juo naudotis kaip tualetu.

Priedai: Mėlynieji gražuoliai mėgsta aukštesnes vietas, pavyzdžiui, drybsoti ant savo slėptuvių ar karstytis šakomis. Kuo daugiau galimybių nuotykiams - tuo geriau jiems, tuo įdomiau jums stebėti savo augintinius. Aišku, visus tuos dalykus reikia valyti, taigi rinkitės patys ką jiems įdėsite. Kaip ir visoms gyvatėms, jiems reikia nors vienos slėptuvės. Turėkite galvoje, kad šie žalčiai kartais turi problemų su apvaliomis slėptuvės sienomis, todėl geriau sugalvoti ką nors stačiakampio.

Maitinimas: "Blue beauties“ yra žinomos kaip labai gobšios mažos "ėdimo mašinos". Naujagimiai ir jaunikliai šeriami po 1-2 jau pūkuotus peliukus ar žiurkiukus kas savaitę. Suaugėliams - po vieną vidutinę ar porą nedidelių žiurkių kas 1-2 savaites. Žinoma, geriau yra dvi mažesnės žiurkės, kadangi mėlynieji gražuoliai - laibi sutvėrimai. Sheree saviškius šeria šaldytomis žiurkėmis. Pasimaitinęs žaltys paprastai miega dieną ar dvi, todėl leiskite jam ramiai pabūti bent 48 valandas po maitinimo, kad neatrytų maisto.

Orthriophis taeniurus ssp.

Jei laikote tik vieną individą, tai ar maitinti žaltį terariume, ar išimti - rinkitės patys. Sheree maitina tame pačiame terariume kur jis gyvena ir nemato dėl to problemų. Kai kurie stresuoja, kai juos išimi iš jų teritorijos, o kitiems tai visai nerūpi, svarbu, kad kur nors netoli šmėžuotų žiurkė. Galvokite ir stebėkite, kas yra patogiau ir geriau jūsų augintiniui ir jums.

Ėmimas ant rankų: Tam, kad Mėlynieji gražuoliai būtų ramūs, juos reikia imti ant rankų dažnai, ypač kol jie jauni. Sheree suaugėliai paprastai apsivynioja uodega aplink riešą, o likusiu kūnu tyrinėja aplinką. Svarbu nepamesti jų iš akių, nes pajutę laisvę jie suras tokį kampelį, kur niekada nesugalvosit. Laikykite žaltį rankose lengvai, bet tvirtai. Grąžindami žalčius į terariumus, visada nukreipkite jų galvas į slėptuvę, kad jiems būtų lengviau susirasti, kur šliaužti. Kitaip dažnokai atsitinka, kad kol sukiši vieną pusę, kita išlenda lauk. Labai svarbu, kad nuo mažumės pratintumėte žalčiukus prie rankų, kad jie augtų socializuoti ir nesibaidytų!

Aklimatizacija: Naujiems augintiniams reikėtų duoti savaitę ar dvi apsiprasti su savo pakeista aplinka ir tik tada bandyti imti ant rankų ir pratintis prie naujo šeimininko.


Straipsnį ruošė: Inga & Sadas, Mildaster, Ravenous.
Autoriai: Sheree Rehema, Bianka Beba.
Nuotraukos: Siebren Kuperus, Ravenous.



Visos teisės saugomos

 
 
Komentarai
#11 | Giedriusss · 2009 May 09 21:39:59
panašus i mano taivanini zalti tik spalvos kitokios
 
 
Rašyti komentarą
Turite prisijungti, norėdami parašyti komentarą.  
 
Reitingai
Balsuoti gali tik nariai.

Prašome prisijungtiarba užsiregistruoti, jeigu norite balsuoti.

Nuostabu! Nuostabu! 86% [6 Balsų]
Labai gerai Labai gerai 14% [1 Balsas]
Gerai Gerai 0% [Nėra balsų]
Patenkinamai Patenkinamai 0% [Nėra balsų]
Blogai Blogai 0% [Nėra balsų]
 
 

Prisijungti
Vardas

Slaptažodis



Dar ne narys?
Registruotis.

Pamiršai slaptažodį?
Prašyk naujo!.
 
 

Shoutbox
You must login to post a message.

2024-01-05 20:47
Kaip surasti savo įkeltas foto?

2023-10-17 02:27
Hey ho, Nenoriu post'o kurti. Gal kas agamiukus parduoda?

2023-10-16 16:55
Kitais metais egzotika.info bus pilnametė. Grin kiek pamenu, tai nuo 2006 metų gyvuoja. Wink

2023-09-17 12:57
Dėl to puslapis ir laikomas ir dar gyvas Smile

2023-09-13 13:49
Kaip gaila.. kiek čia informacijos pasisemta..

2023-09-02 17:51
Visos iniciatyvos palaikomos Smile

2023-08-06 15:41
Tai davai prikeliam! aš pats čia nebuvau kokius 15 metų xD

2023-07-22 16:51
Dabar pas daugumą namuose jau verda gyvenimai Grin

2023-07-12 22:30
Kazkada cia virė gyvenimas Smile

2023-07-10 12:14
Aš taip pat seniai buvau, krista, kad dar neištrynė Grin

 
 

Draugai, kolegos

Tarantulas.ru

Šinšilų ola

Egzotinių gyvūnų parduotuvė

D. Liekio gamtos tyrimai ir stebėjimai

Norit draugauti?
 
 

Naujausios nuorodos
Egzotiniu gyvūnų parduotuvė GERIAU...
  Geriausia specializuota elektorinė egzotinių ...

Trixie
  Produktai Jūsų augintiniams

Spidersonline.pl
  Elektroninė voragyvių parduotuvė. Į užklau...

Lampropertis šeimos gyvatės
  Lampropertis šeimos gyvatės

Cichlasoma.lt
  Puslapis apie ciklidus ir akvariumus

 
 
Jau yra:
Narių: 8241
Naujienų: 703
Straipsnių: 190
Nuotraukų: 7794
Video: 83
Failų: 25
Anekdotų: 232
Pranešimų: 39611
 
 
  
  36150430 aplankė mus
Draugai: Baidarių nuoma