2024m. March 29d. 17:03:20

Navigacija
· Pradžia
· Straipsniai
· Galerija
· Forumas
· Komentarai
· Anekdotai
· Kontaktai
Naujokams
· Taisyklės
· DUK
· ŽODYNAS
· Paieška
Naudinga
· Konkursai, siurprizai
· Video
· Nuorodos
· Siųstis
· PARAMA
 
 

Naujausia foto
Naujas šeimos narys :))
Naujas šeimos narys...
2023/03/25 11:16

 
 

Atsitiktinė foto

 
 

Prisijungę vartotojai
· Prisijungę svečiai: 4

· Prisijungę nariai: 0

· Iš viso narių: 8,002
· Naujausias narys: Kestutis
 
 
Straipsnių hierarchija
Straipsnių pradžia » Driežai » Iguana 
 
Iguana
 

Iguanos – nuostabūs gyvūnėliai, reikalaujantys priežiūros, geri žmonių draugai ir puikiai tinkami auginti terariumuose.
Šiek tiek faktų. Iguanos – (Iguanidae) – driežų būrio roplių šeima. Panašiai priskaičiuojama apie 50 genčių ir apie 700 rūšių. Iguanos plačiai paplitusios JAV, Pietų Amerikoje. Kai kurios rūšys gerai prisitaikė gyventi Galapagų salose, taip pat Madagaskare ir Fidžio salose. Iguanos turi pleurodontinius dantis, priaugusius prie žandikaulio vidinio krašto. Gyvena miškuose, ant medžių, dykumose, kalnuose prie vandens. Minta vabzdžiais ir kitais smulkiais bestuburiais, kai kurios augalėdės. Deda kiaušinius arba veda gyvus vaikus.
Pati žinomiausia, viena iš didžiausių ir geriausiai atstovaujanti savo šeimą yra žalioji iguana (Iguana iguana). Būtent žaliosios iguanos laisvėje, gyvena lapuočių medžių šakose, paprastai miškuose, netoli pajūrio, palei vandenį. Taip jos gyvena, kad pavojaus atveju galėtų tiesiai šokti i vandenį. Kartais, jos gali lengvai nušokti ir iš dviejų metrų aukščio ant žemės, jei junta didelį pavojų. Suaugusi iguana – nuostabus vaizdas. Jos ilgis gali būti daugiau nei du metrai, tačiau beveik ¾ viso kūno ilgio sudaro uodega. Iguanos nuo priešų ginasi aštriais nagais.

GYVENIMO SĄLYGOS

Praeina keletas metų, kol iguanos išauga. Terariumuose jos beveik visuomet būna mažesnio dydžio, nei augdamos laisvėje. Su laiku, jos vis labiau tampa panašios į miniatiūrinius drakonus, nežiūrint į tai, jos išlieka patrauklios ir draugiškos. Gerai prižiūrint, iguanos išgyvena iki 20 -25 metų. Jos greitai pripranta prie žmogaus, tampa patiklios ir švelnios. Po to , kai pripranta prie naujų gyvenimo sąlygų, jas galima maitinti iš rankų, imti iš terariumo, kad jos galėtų pavaikščioti per savo šeimininko rankas ir pečius, kurį atpažįsta ir pripažįsta.

Terariumas joms, turėtų būti kiek galima didesnis, (juk išauga jos iki 2 metrų ilgio) kad būtu erdvus ir jos turėtų pakankamai vietos laipioti sausomis medžio šakomis. Jei jau tvirtai apsisprendėte laikyti iguana namuose, o gal net ir porelę, įkurdinti gyvūnus reiktų apšildomame standartiniame terariume. Optimali temperatūra dieną turėtų būti apie 28-30 ° šilumos, o naktį – apie 21 °. Santykinė oro drėgmė – apie 90 %. Tačiau laikui bėgant ir gyvūnams beaugant, panaudojant visą savo fantaziją, reiktų įrengti jiems pakankamai erdvų gyvenamą plotą. Terariumas turėtų būti pagal galimybes aukštas, jame turėtų būti stambių medžio šakų, kad iguanos turėtų kur laipiot, būtų labai neblogai įrengti mažą baseiną. Turėtų būti įtaisyta šildoma lempa. Reiktų sudaryti tokias sąlygas terariume, jog pati iguana nuspręstų kur jai būti, kur šilčiau, ar kur vėsiau t.y. aukščiau ant šakų, palei pakabinta šildomą lempą ar žemiau - ant šilto terariumo pagrindo. Kiekvieną dieną iguanas ir jų gyvenamą plotą reiktų apipurkšti šiltu vandeniu, kad nors minimaliai atkurti tropinių miškų šilumą ir drėgmę.

MITYBA

Kol iguanos auga ir yra jauno amžiaus, paprastai jos minta augalinės ir gyvulinės kilmės maistu, t.y. vabzdžiai, tarakonai, svirpliai, mėsos gabaliukai, kraštutiniu atveju ėda ir miltines kirmėles. Mėsą, pvz. vištienos gabaliukus patartina duoti iguanoms vieną kartą per savaitę ir kol joms sueina 1,5 – 2 metai. Bet su amžiumi, iguanos vis daugiau linkę ėsti augalinį maistą. Salotas, vaisius, daržoves, įvairias miško žoles, tačiau kartais vis tik reiktų pridėti nedidelius gabaliukus mėsos. Maistą, kurį reguliariai reiktų praturtinti vitaminais ir kalciu, tikslinga būtų pateikti sunkiam inde, kad neišverstų. Suaugusias iguanas paprastai patartina maitinti 2-3 kartus per savaitę, o mažiukes ir jaunas – kasdien.

DAUGINIMAS

Iguanos lytiškai subręsta būdamos 2-3 metų amžiaus. Poruojasi iguanos liepos – rugsėjo mėnesiais. Nėštumas trunka 47-49 paras. Likus 4-7 dienom iki kiaušinių dėjimo, patelė pradeda ieškoti jiems tinkamos vietos. Padėjusi kiaušinius, juos užkasa. Kiaušinių kiekis būna įvairus – iki 53. Rekordinis skaičius – 83. Kiaušinių inkubacinis periodas trunka 59-85 paras, prie 24-31° šilumos. Prie optimalių laikymo sąlygų, jaunos iguanos lytiškai subręsta po 2,5 -3 metų.


5 veiksniai, dėl ko iguanos gali jaustis blogai ir net nugaišti.

1. Kai gyvūnui suteikiamas stresas, keičiant jo gyvenamą aplinką, kai jis pervežamas ar besikeičiant kitoms jo gyvenimo sąlygoms. Dėl to būtina įrengti erdvų terariumą, kad gyvūnas jaustųsi laisvai ir jaukiai. Nestatykite terariumo arti televizoriaus ar radijo imtuvo, kuris garsiai grotų, kai iguana bandys vakare užmigti. Iguanos – gyvūnai reikalaujantys iš šeimininko dėmesio ir ne retkarčiais, o kasdien, maždaug kaip šuo.

2. Iguanų mityba – ne ką svarbesnis dalykas, kad gyvūnas būtų sveikas. Nereikėtų pamiršti, kad gyvendamos laisvėje iguanos minta 40 -50 skirtingų augalų ir gėlių. Taigi jų racionas labai plataus asortimento. Laikant namuose, reiktų stengtis kiek įmanoma duoti įvairesnį maistą, kad laikui bėgant iguana pati atsirinktų kas jai skanu, kas nelabai. Be to, siūloma iguanoms ir vitaminų.

3. Per mažai saulės. Kad kalcis, gaunamas su maistu absorbuotųsi, iguanoms reikalinga pakankamai šviesos ir saulės. Vasara, būtų neblogai pasiimti iguana kartu i lauką.

4. Nesirūpinimas ir nepriežiūra. Gyvūnas nuo to kenčia. Reikalinga kiekvieną dieną nors trumpam jai skirti dėmesio: pažiūrėti i akis, į kūną, paglostyti, paliesti. tai padėtų jums geriau suprasti gyvūną, kada jai gera, kada ji jaučias blogai, kada jai ko trūksta. Bendravimas su iguana jums padės greičiau nustatyti negalavimus ir laiku juos pašalinti.

5. Neteisingas iguanos elgsenos supratimas. Nereikia pamiršti, kad iguanos palyginus greitai augantys gyvūnai. Kad jie išauga pakankamai dideli, kad reikės vietos jų erdviam terariumui. Joms nepatiks sėdėti ištisai narve, be jokio dėmesio, joms reiks laipioti, vaikščioti, mankštintis ir t.t. Neužsiimant su gyvūnu – iguana susirgs. Reikia būti atsakingam ir netingėti žaisti su ja kasdien. Iguanoms reikalingas judėjimas kiekvieną dieną – jos gerai laipioja šakomis, bėga, plaukia ir nardo.


NEGALAVIMAI

Paprastai iguanas užpuola erkutės, jos serga kvėpavimo takų ligomis, joms nutinka buitiniai susižeidimai, vitaminų trūkumas, žema temperatūra. Viso šito, galima išvengti tinkamai prižiūrint iguaną ir švariai laikant jos gyvenamą aplinką.


Straipsnio autorė Boružėlė.

Visos teisės saugomos

 
 
Komentarai
#1 | Vygis · 2006 November 17 14:44:47
:thumb: bet galejai ir apie tustinimasi truputy parasyt...
:yes:
#2 | kalimaras · 2007 October 21 14:38:19
:aciu: geras straipsnis
#3 | BeAViS · 2008 December 02 17:46:25
kaip norėčiau iguanos... dėja neturiu tam salygų .....Grinisap:
#4 | diedkas · 2009 July 01 12:19:58
o nuo kiek metu galima berniuka nuo mergaites atskirt ???
#5 | diedkas · 2009 July 01 12:21:51
ir beje iguonos nesigina nuo priesu nagais... tam skirta uodega o nagai tam kad galetu laipioti po medzius gera :conf:
#6 | Barzdota agama · 2009 December 04 11:30:54
:hap::hap::hap:turiu iguanaaa:hap::hap::hap:
#7 | rilazic · 2010 January 31 12:08:18
:labas:maciau si padareli vilniuje:clap:labai patikoPfft
#8 | karinutea · 2010 February 15 09:56:36
gal kas parduodate iguana ????????????????
pirkciau bet aisku mazytePfft
#9 | Dolcexxx · 2011 September 08 19:08:31
Sveiki o kiek ji kainuoja jei pirkt?Pfft
 
 
Rašyti komentarą
Turite prisijungti, norėdami parašyti komentarą.  
 

Prisijungti
Vardas

Slaptažodis



Dar ne narys?
Registruotis.

Pamiršai slaptažodį?
Prašyk naujo!.
 
 

Shoutbox
You must login to post a message.

2024-01-05 20:47
Kaip surasti savo įkeltas foto?

2023-10-17 02:27
Hey ho, Nenoriu post'o kurti. Gal kas agamiukus parduoda?

2023-10-16 16:55
Kitais metais egzotika.info bus pilnametė. Grin kiek pamenu, tai nuo 2006 metų gyvuoja. Wink

2023-09-17 12:57
Dėl to puslapis ir laikomas ir dar gyvas Smile

2023-09-13 13:49
Kaip gaila.. kiek čia informacijos pasisemta..

2023-09-02 17:51
Visos iniciatyvos palaikomos Smile

2023-08-06 15:41
Tai davai prikeliam! aš pats čia nebuvau kokius 15 metų xD

2023-07-22 16:51
Dabar pas daugumą namuose jau verda gyvenimai Grin

2023-07-12 22:30
Kazkada cia virė gyvenimas Smile

2023-07-10 12:14
Aš taip pat seniai buvau, krista, kad dar neištrynė Grin

 
 

Draugai, kolegos

Tarantulas.ru

Šinšilų ola

Egzotinių gyvūnų parduotuvė

D. Liekio gamtos tyrimai ir stebėjimai

Norit draugauti?
 
 

Naujausios nuorodos
Egzotiniu gyvūnų parduotuvė GERIAU...
  Geriausia specializuota elektorinė egzotinių ...

Trixie
  Produktai Jūsų augintiniams

Spidersonline.pl
  Elektroninė voragyvių parduotuvė. Į užklau...

Lampropertis šeimos gyvatės
  Lampropertis šeimos gyvatės

Cichlasoma.lt
  Puslapis apie ciklidus ir akvariumus

 
 
Jau yra:
Narių: 8241
Naujienų: 703
Straipsnių: 190
Nuotraukų: 7794
Video: 83
Failų: 25
Anekdotų: 232
Pranešimų: 39611
 
 
  
  36152574 aplankė mus
Draugai: Baidarių nuoma