2024m. March 29d. 16:05:58

Navigacija
· Pradžia
· Straipsniai
· Galerija
· Forumas
· Komentarai
· Anekdotai
· Kontaktai
Naujokams
· Taisyklės
· DUK
· ŽODYNAS
· Paieška
Naudinga
· Konkursai, siurprizai
· Video
· Nuorodos
· Siųstis
· PARAMA
 
 

Naujausia foto
Naujas šeimos narys :))
Naujas šeimos narys...
2023/03/25 11:16

 
 

Atsitiktinė foto

 
 

Prisijungę vartotojai
· Prisijungę svečiai: 9

· Prisijungę nariai: 0

· Iš viso narių: 8,002
· Naujausias narys: Kestutis
 
 
Straipsnių hierarchija
Straipsnių pradžia » Driežai » Anoliai 
 
Anoliai
 

Anoliai - Anolis


Sisteminė klasifikacija:

• Karalystė:
Animalia
• Tipas: Chordata
• Klasė: Reptilia
• Būrys: Squamata
• Šeima: Polychrotidae

Tai didžiausia driežų grupė priklausanti iguanų šeimai ir priskaičiuojanti virš 200 rūšių. Šie driežai paplitę Karibų salų baseine. Gyvena drėgnuose tropiniuose miškuose. Dauguma šios rūšies driežų gyvena medžiuose, tik maža dalis - ant žemės. Būna įvairių spalvų, nuo rudos iki žalios, kartais kūnas būna papuoštas dėmėmis arba juostomis. Tai teritoriniai driežai, kurie mėgsta demonstruoti save ir savo jėgą. Šią demonstraciją atlieka išpūsdami gerklės maišelį, kuris yra ryškios spalvos ir kiekvienai rūšiai ji skirtinga. Populiariausios ir dažniausiai sutinkamos augintojų namuose yra 3 rūšys: Anolis carolinensis, Anolis sagrei ir Anolis equestris. Anolius geriau laikyti grupėmis: vieną patinėlį ir kelias pateles.

Anolis carolinensis

Karolinos anolis (Anolis carolinensis) vadinamas žaliuoju anoliu, tačiau dažnai sutinkamas kituose šaltiniuose, kaip Amerikos ir raudonkaklis anolis. Tai medžiuose gyvenantis driežas, randamas pietryčiuose nuo Jungtinių valstijų ir Karibų salose. Kartais vadinamas Amerikos chameleonu dėl savo sugebėjimo keisti spalvą.

Paplitimas

Šios rūšies gimtinė yra Šiaurės Amerika. Daugiausiai aptinkami pakrantėse, paprastai Šiaurės Karolinos, Floridos ir vakarų centriniame Teksase, Havajuose, mažiausiai San Antonijuje. Retai veisiasi nelaisvėje, todėl parduodami pagauti laisvėje.

Anolis

Apibūdinimas

Tai labai grakštus driežas turintis ilgą uodegą, smailią galvą ir mažus lipnius kojos pirštukus. Patinai gali pasiekti iki 22 cm ilgį. Patelė būna šiek tiek mažesnė, apie 16 cm. Patinas turi rausvos spalvos pagurklį, kurį išplečia meilindamasis patelei arba gindamas teritoriją. Gali turėti žalią arba rudą kūno spalvą, tai priklauso nuo nuotaikos, paros laiko, aplinkos ir temperatūros, turi baltą papilvę. Patelės turi baltą juostą išilgai stuburo, patinai ne. Periodiškai neriasi. Akys žalios arba rudos spalvos judančios ratu. Juda nepriklausydamos viena nuo kitos, kaip chameleonų akys. Gindamiesi ir siekdami pasprukti iš savo priešo nagų gali numesti uodega. Nutrūkusi uodega regeneruoja, tačiau labai lengva atskirti driežą su regeneravusia uodega.

Elgesys

Tai smalsios būtybės. Patinai saugo savo teritoriją ir dėl jos kovoja su kitais patinais. Laikant kelis patinus ir kelias pateles gali būti agresyvumo protrūkių tarp patinų, jie vienas kitą persekioja kol silpniausias žūsta. Nerdamiesi burna traukia nuo kūno seną odą, kurią suėda. Numetę uodegą gali bandyti kąsti jį pagavusiam plėšrūnui, kuris gali būti šiek tiek skausmingas, bet paprastai tai nepadaro didelės žalos.

Gyvenimo sąlygos nelaisvėje

Žaliąjį anolį lengva auginti nelaisvėje jei suteikiamos jam reikalingos sąlygos. Viena iš dažniausiai pasitaikančių klaidų, pirmą kartą laikant anolį, yra netinkamai paruoštas terariumas. Anoliai yra nebrangūs, bet daugelis žmonių juos nusipirkę nėra linkę jų aprūpinti erdviu terariumu. Anoliai dažnai randami mažose plastmasinėse dėžutėse vienas kitą stumdantys ir neturintys vietos apsisukti ar pajudėti, kad palaikytų termoreguliaciją. Šis pavizdys yra mirtinas daugeliui anolių.
Vienam patinėliui ir dviem patelėm yra tinkamas 50x50x70 dydžio terariumas. Apšvietimas turi būti 12-14 valandų. Dieną temperatūra 25-30º C, naktį apie 22º C. Drėgmė 55-75%. Ją gerai palaiko gyvi augalai ir substratas sugeriantis drėgmę, bei terariumo apipurškimas
Nelaisvėje laikomiems anoliam reikalinga ultravioletinė (UV) šviesa. Terariume būtinai turi būti laipiojimui šakų. Geria vandens lašus nuo augalo lapų arba apipurkštos terariumo sienos, tad terariumą reikėtų purkšti kartą dienoje. Jiems yra būtinas žiemos miegas nuo lapkričio ir vasario mėnesio, 20-24º C.

Anolis

Mityba

Anoliai minta įvairiai vabzdžiais ir kitais bestuburiais. Taip pat žiedadulkėmis ir nektaru.
Nelaisvėje gyvenančius anolius siūloma maitinti svirpliais, šilkaverpių vikšrais ar kitais mažais, turinčiais minkštą kūną vabzdžiais. Visų vabzdžių virškinamasis traktas turi būti pripildytas maisto medžiagomis. Taip pat patartina duoti kalcio ir vitamino D3. Pasiūlytas vabzdys turi būti driežui ne per didelis, lengvai praryjamas, ne didesnis nei anolio galva. Pasiūlius per didelį vabzdį gali sutrikti virškinimas. Taip pat kas savaitę galima pasiūlyti kūdikiams skirtų vaisių tyrelės, kurią įdėkite į negilų dubenėlį.

Veisimas

Sunkiai veisiami nelaisvėje. Poravimosi sezonas būna pavasarį ir vasarą. Patelės paprastai padeda 1 – 2 kiaušinius po lapais arba užkasa po žeme. Kiaušiniai yra apie 1 cm skersmens, baltos spalvos ir perimi apie 3 - 4 savaites.

Anolis sagrei

Paplitimas

Rudasis anolis (Anolis sagrei arba Norops sagrei) paplitęs Kuboje, Bahamuose, pietų Floridoje, šiaurės ir pietų Džordžijoje, Teksase, Taivane, Havajuose ir kitose Karibų salose.

Anolis
Patinas

Apibūdinimas

Tai grakštus driežas pasiekiantis apie 18 cm ilgį. Patinai ir patelės šiek tiek skiriasi pagal spalvą: patinai turi tamsias juostas nugaros apačioje, patelės šviesias juostas. Priklausomai nuo aplinkybių gali keisti savo kūno spalvą į žalią, pilką arba rudą. Subrendęs patinas sveria dvigubai daugiau nei patelė. Patinas turi ryškios spalvos pagurklį, kuris yra geltonas arba rausvai oranžinis. Patinams nuo sprando iki uodegos eina žema ketera, kuri išplečia pajutus pavojų ar meilinantis patelei. Tai teritoriniai driežai ir išplėsdami pagurklį gina savo teritoriją. Lipniais kojos pirštukais gali tvirtai laikytis ant lygaus paviršiaus. Elgsena, gyvenimo sąlygos nelaisvėje ir veisimas toks pat, kaip ir Karolinos anolių.

Anolis
Patelė

Mityba

Rudieji anoliai minta vabzdžiais: svirpliais, žiogais, tarakonais, milčiais ir daug mažesniais driežais. Taip pat minta savo nusinėrusia oda.

Anolis equestris

Paplitimas

Anolio riterio (Anolis equestris) gimtinė Kuba.

Apibūdinimas

Tai stambiausi anoliai užaugantys iki 33-51 cm. Gali būti rudi, balti, žali ir gali turėti melsvus apskritimus apie akis. Nuo priekinių galūnių palei šoną eina trumpos simetriškos geltonos juostos. Geltonos juostos gali būti galvos viršuje ir po akimis. Ganėtinai piktas ir teritorinis driežas. Agresyvus tam kas įžengia į jo teritoriją, įsibrovėlį pastebi per atstumą. Demonstruodamas savo jėgą driežas tupi išsitempęs, grėsmingai pasisukęs ir gali linksėti galva. Patino jėgą rodo pagurklis.
Nelaisvę jų agresyvumas sumažėja pamažu. Gyvendami terariume su kitos rūšies driežais jie retai puola mažesnius už save driežus nebent jei būna alkani. Anolis riteris yra dieninis plėšrūnas, nors esant šiltam asfaltui, uoloms arba šaligatviui gali būti aptinkamas ir naktį. Elgsena, gyvenimo sąlygos nelaisvėje ir veisimas toks pat, kaip ir Karolinos anolių.


Anolis

Mityba

Jaunų anolių mitybą daugiausia sudaro vabzdžiai. Subrendę minta stambiu grobiu, kaip tarantulais, pelių jaunikliais ir kitais anoliais.

Parengė: Jurgita M. (titana)

Šaltiniai:
1. Wikipedia
2. Chris Mattison „The care of reptiles and amphibians in captivity“.


Visos teisės saugomos

 
 
Komentarai
#11 | shrnz · 2007 August 09 21:29:56
zoo sode rašo, kad riteris gyvena apie 8 metus, aš ten jį terariume bandžiau įžiūrėt, bet matyt kur nulindęs buvo, o ir laiko nelabai turėjau
#12 | Sadas-Inga · 2007 September 15 16:37:14
na blemba visi labai priekabus prie smulkmenu tai yra verstas straisnis as pats verciu 3 strapsnius is vokieciu kalbos kai isverti pazodziu tai tokia nesamone gaunas kad nu nafik o cia blemba kabinates del(ne šiaurės ir pietų Gruzija, o šiaurės ir pietų Džordžija (JAV valstija) cia siaip issilavines zmogus turetu zinot kad net valstybines vertes vertejai tai maiso nes abu rasosi ir skamba taip pat
beje cia zmogus norejo padet o jei kam nepatinka gali patis verstis
labai geras straipsnis :geras:
#13 | joryyys · 2008 February 17 19:55:53
Gyvendami terariume su kitos rūšies driežais jie retai puola mažesnius už save driežus nebent jei būna alkani

Ne veltui vadinasi "riteris" Grin
#14 | jonas888 · 2011 October 31 22:02:15
gal kas zino kiek mazdaug kainuoja (Anolis carolinensis)???
#15 | marsas2001 · 2011 December 12 21:03:30
apie 50lt
 
 
Rašyti komentarą
Turite prisijungti, norėdami parašyti komentarą.  
 
Reitingai
Balsuoti gali tik nariai.

Prašome prisijungtiarba užsiregistruoti, jeigu norite balsuoti.

Nuostabu! Nuostabu! 100% [7 Balsų]
Labai gerai Labai gerai 0% [Nėra balsų]
Gerai Gerai 0% [Nėra balsų]
Patenkinamai Patenkinamai 0% [Nėra balsų]
Blogai Blogai 0% [Nėra balsų]
 
 

Prisijungti
Vardas

Slaptažodis



Dar ne narys?
Registruotis.

Pamiršai slaptažodį?
Prašyk naujo!.
 
 

Shoutbox
You must login to post a message.

2024-01-05 20:47
Kaip surasti savo įkeltas foto?

2023-10-17 02:27
Hey ho, Nenoriu post'o kurti. Gal kas agamiukus parduoda?

2023-10-16 16:55
Kitais metais egzotika.info bus pilnametė. Grin kiek pamenu, tai nuo 2006 metų gyvuoja. Wink

2023-09-17 12:57
Dėl to puslapis ir laikomas ir dar gyvas Smile

2023-09-13 13:49
Kaip gaila.. kiek čia informacijos pasisemta..

2023-09-02 17:51
Visos iniciatyvos palaikomos Smile

2023-08-06 15:41
Tai davai prikeliam! aš pats čia nebuvau kokius 15 metų xD

2023-07-22 16:51
Dabar pas daugumą namuose jau verda gyvenimai Grin

2023-07-12 22:30
Kazkada cia virė gyvenimas Smile

2023-07-10 12:14
Aš taip pat seniai buvau, krista, kad dar neištrynė Grin

 
 

Draugai, kolegos

Tarantulas.ru

Šinšilų ola

Egzotinių gyvūnų parduotuvė

D. Liekio gamtos tyrimai ir stebėjimai

Norit draugauti?
 
 

Naujausios nuorodos
Egzotiniu gyvūnų parduotuvė GERIAU...
  Geriausia specializuota elektorinė egzotinių ...

Trixie
  Produktai Jūsų augintiniams

Spidersonline.pl
  Elektroninė voragyvių parduotuvė. Į užklau...

Lampropertis šeimos gyvatės
  Lampropertis šeimos gyvatės

Cichlasoma.lt
  Puslapis apie ciklidus ir akvariumus

 
 
Jau yra:
Narių: 8241
Naujienų: 703
Straipsnių: 190
Nuotraukų: 7794
Video: 83
Failų: 25
Anekdotų: 232
Pranešimų: 39611
 
 
  
  36152409 aplankė mus
Draugai: Baidarių nuoma