2024m. April 20d. 01:36:15

Navigacija
· Pradžia
· Straipsniai
· Galerija
· Forumas
· Komentarai
· Anekdotai
· Kontaktai
Naujokams
· Taisyklės
· DUK
· ŽODYNAS
· Paieška
Naudinga
· Konkursai, siurprizai
· Video
· Nuorodos
· Siųstis
· PARAMA
 
 

Naujausia foto
Naujas šeimos narys :))
Naujas šeimos narys...
2023/03/25 11:16

 
 

Atsitiktinė foto

 
 

Prisijungę vartotojai
· Prisijungę svečiai: 2

· Prisijungę nariai: 0

· Iš viso narių: 8,003
· Naujausias narys: Alvyda
 
 
Peržiūrėti temą
 Spausdinti temą
Substratui laikraštis ar natūralus substratas?
Pao
Kilus keletui diskusijų šiuo klausimu nusprendžiau sukurti temą, kurioje noriu pateikti keliatą argumentų dėl laikraščio ir natūralaus substrato naudojimo terariumuose.
1. Natūralus substrartas (gruntas) dažniausiai naudojamos durpės - pasižymi rūgštiniu pH. Rugštinis pH nepalanki terpė mikroorganizmams (daugumai).
2. Pasižymi antibaktericidiniu poveikiu (dažnai naudojamas pavyzdys, kaip senovėje dezinfekuodavo žaizdas durpėmis ar durpių vandeniu).
3. Rugštiniame pH gyvena mikroorganizmai - skaidytojai, kurie neturi įtakos gyvūnų sveikatai.
4. Šiurkštus paviršius, padeda lengviau prarasti išnaras, ar išnarų likučius.
5. Kadangi sluoksnis didesnis nei laikraščio kur kas geriau absorbuoja ir palaiko drėgmę.
6. Tokiu pačiu kiekiu išmatų paviktas laikraštis ir naruųralus gruntas taip nesmirda.
7. Ant laikrščio nera taip skaidomas kitų organizmų, o tik grybų (nes jų sporų pilna visur), todės ant laikraščio labai greitai pradeda palyti (o natūraliame substrate išmatos skaidomos ne tik grybų, o ir kitokių skaidytojų gyvenančių rugštinėje terpėje).
8. Popierius gaminamas ne tik iš medienos! Popieriui išbalinti naudojamas chloras. Chloras kaupiasi organizme, jį nuodindamas.
9. Balinant - chloruojant popieriaus masę naudojamas gyvsidabris. Hg yra sunkusis metalas, kuris organizme kaupiasi biometilinimo reakcijų metu. Susidaro monometilgyvsidabrio chloridas (kadangi claorido jonai yra naudojami popieriaus balinomo procese). Kancerogeninis poveikis (augliai, vėžiniai susirgimai)
10. Kadangi yra Hg - jo didžiausia akumuliacija inkstų nefronuose. Vykstant metabolizmui keičiasi Hg junginių fizikinės ir cheminės savybės: mažėja tirpumas lipiduose ir didėja vandenyje, t.y. susidaro nejoninis Hg, kuris nuodija organizmą.
11. Laikraščiui spausdinti naudojamos kalkės dažai, kurie yra metalų oksidai! Visuose dažuose išskyrus augalinės ir gyvūninės kilmės yra metalų oksidai! Dažniausiai spalvoms išgauti naudojami sunkiųjų metalų oksidai (apie sunkiuosius metalus ir jų poveikų nesikartosiu).
12. Spausdinimui kalkėmis taip pat naudojami dažai, tačiau kalkiniai, kurių sudėtyje yra anglies ir chlorintų junginių. Dažnai anlis ("kalkės" ) nebūna užkaitinta iki reikiamos temperatūros (chloro junginiai neišgaravę), kalkės (gal labiau tiktu kalkės kabutėse, bet manau suprantat ką turiu omeny?...) tepasi ant gyvūnų, poveikis per odą.
13. Naudojant natūralų gruntą estetinė terariumo išvaizda kur kas pasikeičia į gerąją pusę.
14. Į natūralų substratą galima pasodinti augalų.
15. Naudojant natūralų gruntą paikeičia mikroklimatinės sąlygos.
16. Naudojant natūralų gruntą gyvūnas yra priartinamas prie natūralesnių jam gyvenimo sąlygų.
17. Natūralų substratą rečiau reikia keisti.
18. Laikraštis pigiau
19. Laikraštį labai lengva pakeisti.

Rinkitės patys, čia tik duomenys...

Manau, kad dar neviską parašiau, todėl jei ką prisiminsiu ar rasiu daugiau medžiagos ateityje būtinai papildysiu.
Redagavo Pao 2006-12-28 23:57
Draugų draugai man nedraugai, nes jie man nedraugai...
 
www.egzotika.info
Julius_Spiderling
*Durpes ir kitas naturalus kraikas, kaip zemes, pjuvenos ir t.t. yra nesuvirskinamas, todel prarijus jo jusu augintiniui jis gali uzkisti zarnyna ir gali tekti atsisveikinti su jusu augintiniu.
*Beje popierius nera jau toks oksiskas ir nuodingas jai ant jo tik guli ar tustiniesi Smile juk kad pradetu veikti toksiskai pvz. laikrasciu dazai turetu roplys jus prisivalgyti iki soties ir taip diena is dienos..... Nemanai kad Boa rytu popieriu kaip isprotejusi, o pvz. durpiu ir drozliu gali prisiryti kartu su maistu.
*Geriausia naudoti koralu smely kuris pasizymi puikiomis absorbcinemis savybemis, bei kas svarbiausia jis yra suvirskinamas.

Na sioje temoje galima kalbeti ir kalbeti.........
 
Pao
Tikrai nebutina ryti kad butu medziagos toksiskos!
Draugų draugai man nedraugai, nes jie man nedraugai...
 
www.egzotika.info
Julius_Spiderling
Tikrai taip tai tiesa, bet is apsimuodyti laikrasciu gulint ant jo cia jau butu naujiena Smile Gerciau jau isimaudyti laikrsciu dazuose.... Smile Ir jai potikrovei tai didziausias kenkimas gyvunui laikrasciu butu nebent pakitusi jo spalva, nuo dazu isitepus jo kunui Smile
 
Pao
Pasiskaityk kokia nors ekotoksikologijos knyga. :read:
Draugų draugai man nedraugai, nes jie man nedraugai...
 
www.egzotika.info
Julius_Spiderling
Pateik bent viena pavyzdi kur butu roplys ar kitas gyvunas apsinuodines guledamas ant laikrascio.
As nesiginciju kad laikrasciai ir ju daziai turi kruvas sunkiuju metalu, bet ju poveikis gyvunui yra toks minimalus, kad beveik jokio.
 
Pao
Poveikis nera letalus.
Draugų draugai man nedraugai, nes jie man nedraugai...
 
www.egzotika.info
Julius_Spiderling
Apie mirti nieks ir nekalba, apie apsinuodijima Smile
 
aladnas
manyti kad gywunas nuodysis wien guledamas ant laikrasnio tai tas pat kas manyt kad suwyniojus daikta y laikrasty apsaugosi ji nuo radioaktywumo nes ju dazuose yra swino.... apskritai wiskas musu aplinkoi nesweika... taip kad manau jusu walia rinktis. o beto kam laikrasciai? jei jau tajp, tai galima det elementaru balta popieriu. jis bus maziau nuodingas...
 
Pao
labai gera yra knyga isleista apie ivairius apsinuodijimus! Pasiskaityk A. Cetkauskaite "Ekotoksikologija" 1999 m, VU leidykla. Parasyta apie apsinuodijimus, koncentracijas, dozes ir t.t. Manau kad visus atsakymus rasi. Labai pravartu apie apsinuodijimus zinoti busimiems veternarams.
Draugų draugai man nedraugai, nes jie man nedraugai...
 
www.egzotika.info
Vladas
Na aš nemanau, kad jau durpės tokios stirilios nepaisant to jog jos ir rūgščios, visgi sergančius gyvūnus dažniausiai pasodina į stirilius poperiu padengtus terariumas.. Mano nuomone jei gyvūnas sveikas jį reik laikyti terariume su durpėmis (dėl aukščiau išvardintų priežasčių), bet jei sergantis ypač kokiu grybeliu tai nerizikuočiau su durpėm. Tačiau nesuprantu sveikų gyvūnų auginimą tuose galima sakyti steriliuose akvariumuos, nes visapirma silpnėja gyvūno emuninė sistema, kadangi jis nekontaktuoja su tom pačiom bakterijom kurios dažnai gyvena durpėse, beto ir gyvūnas jaučia šiokį tokį diskonfortą, nes tokio sąlygos labai atitolsta nuo gamtos...
Sunkumuose visada slypi galimybės.
Albertas Einšteinas
 
Min-dau-gas
Turint gyvate mazdaug kas kiek laiko rejktu keisti naturalu substrakta?Grinisap:
Redagavo Min-dau-gas 2006-12-29 10:56
 
herpetologas
pritardamas Juliui trumpai dar pridursiu kad roplius ant popieriaus,laikrascio laiko dauguma veislynu,laboratoriju,nemanau kad jei tik butu nors menkiausias pavojus iskilios istaigos rizikuotu savo gyvunais,tokio pavojaus paprasciausiai nera,be to laikrasciai ir popierius drekinami,manau kad popierius ir laikrasciai padeda palaikyt higieniskus terariumus nes toki grunta patogu keisti kai ropliai isitustinaGrin
su egzotika idomiau
 
Julius_Spiderling
Laikant gyvunus nelaisveja mes jiems norime suteikti kuo panasiasnes salygas i naturalias, bet deja stengdamiesi juos priartinti prie naturalesniu salygu susiduriame su tokiomis problemomis kaip tai padaryti jog nepakenkus paciam gyvunui...
Todel imame naudoti ne naturialias medziagas o pvz, laikrascius. nes jie daro pati maziausia poveiki gyvunui.
Cia yra dvi pozicijos is vienos puses ziurim i higiena ir laikymo salygu supaprastinimas o is kitos i estetini vaizda ir gyvuno komforta.
Todel vieningo nuomones cia nebus.
Higienos atzvilgiu tikrai higieniskiau yra laikyti ant popieriaus, nes ji lengviau valyti ir pasalinti sutersta ir saugiau paciam gyvunui, nes jis jo neprisiris.

To: Pao Apie apsinuodijimus as zinau tiek kiek reikia, Mes nekalbam apie apsinuodijusm placaja prasme, o tik apie apsinuodijima nuo laikrascio gulint ant jo...

To: MrJinx O kaip veislyne veisti gyvunus jai jie nebus sveiki??? Jie norom nenorom turi uztikrinti salygas kad gyvunai butu kuo sveikesni, kad gauti kuo didesne ir kokybiskesne produkcija. Manau kad jie zino ka daro, naudodami laikrascius Smile
 
herpetologas
:shy:na idomu kokie rezultatai butu pvz kad ir Tulos zooegzotariume RMA mokslineje laboratorijoje jei darbuotojams butu nusispjaut i ju augintinius ir jei darbuotojai neturetu meiles jiems,pazystu tuos zmones jau seniai 20metu berods,dirba iki isnaktu dauguma kolektyvo nors darbo laikas ir nustatytas,analogiska situacija ir kitose man zinomose panasaus pobudzio istaigose kur dirba savo darbo fanatai entuziastaiWinko kokios rusys ten veisiamos!tokiomis kolekcijomis negali pasigirti kad ir labiausiai issivysciusiu saliu zoosodai ,privatus kolekcionieriai ir veislynaiSmile
su egzotika idomiau
 
GiX
taip ir galvojau, kad nieko gero is tos temos nebus....beveik visas pasaulis pripazysta laiksracius kaip gera substrata, bet ne, atsiranda keletas zmoniu, kurie irodineja kazkokias isgalvotas savo tiesas......sakiau, tuscios kalbos!

Kuo toliau tuo labiau suprantu Shrnz pasitraukimo priezastis.....man tik nesuprantama, kaip zmogus/es, nelaike normaliai gyvaciu gali kalbeti sia tema
 
www.scorpions.lt
GiX
MrJinx parašė:
Siulau nepereit i asmeniskumus nes tema tikrai verta diskusijos. Primenu kad diskutuojame apie grunta bendrai todel gali isitraukti ir zmones kurie nelaiko gyvaciu Wink

GiX, Julius_Spiderling, herpetologas Jei jau pasisakot uz laikrascius pagryskit savo nuomone ne tai, kad pasaulis ar veislynai ar dar kazkas pripazysta laikrasti, bet ir paremdami savo nuomone kitais argumentais... As juk nepradesiu valgyt mcdonalde vien del to kad ta daro milijonai zmoniu...

Savo augintinius laikau ant triju tipu grunto : kokoso durpiu, smelio, smulkios frakcijos akmenuku. Kiekvienam gyvunui parinkta pagal jo specifika... Tikrai nenoriu nei i viena terariuma tiesti laikrasciu ar popieriaus, nors tai butu paprasciau ir ne tik del estetikos, o del to kad laikrasciai jau gaminami is perdirbto popieriaus ir siaip manau kad mano gyvunams skaityti neidomu Pfft


daraisi juokingas.....gal paskaityk auksciau nurodytus tavo minetu niku argumentus apie laikrascius, be to, kam irodinet to, ko vistiek nesuprasi?...siame forume tavo kaip ir Pao tikslas apginti savo nuomone, nesvarbu ar ji teisinga ar ne.......ir bendravimas cia darosi "vaiku darzelio lygio", nebutu Valdo, herpetologo, spiderling ar evalduxx, kas rasytu protingus komentarus is savo patirties, o ne ismastytu bet kokiu teoriju?.......mano, kaip siokio tokio dalyvio pokalbis baigtas sioje temoje ir siame forume.....demesio tikrai nenoriu sulaukt, tiesiog Cirku ivairiu prisiziuriu ir darbe....
 
www.scorpions.lt
Vladas
GiX parašė:
daraisi juokingas.....gal paskaityk auksciau nurodytus tavo minetu niku argumentus apie laikrascius, be to, kam irodinet to, ko vistiek nesuprasi?...siame forume tavo kaip ir Pao tikslas apginti savo nuomone, nesvarbu ar ji teisinga ar ne.......ir bendravimas cia darosi "vaiku darzelio lygio", nebutu Valdo, herpetologo, spiderling ar evalduxx, kas rasytu protingus komentarus is savo patirties, o ne ismastytu bet kokiu teoriju?.......mano, kaip siokio tokio dalyvio pokalbis baigtas sioje temoje ir siame forume.....demesio tikrai nenoriu sulaukt, tiesiog Cirku ivairiu prisiziuriu ir darbe....


ĖĖĖ žmonės jus ką ??? Baikit šitas baikas! Tai shrnz, tai Gix dabar... tai KAM išvis tada šis saitas ir forumas ???? davai visi tada išsibegiojam po kampus ir sėdim kaip pelės surį ten grauždami !
Redagavo Vladas 2006-12-29 20:21
Sunkumuose visada slypi galimybės.
Albertas Einšteinas
 
Ravenous
kokie visi jautrūs pasidarė... net juokas nebeima
You are who you eat... Eat me.
 
http://www.egzotika.info
aladnas
Angry gal wisi atsweskim naujuosius :alus: paskui wisi dar pailsekim ir tada pasaulis nuswis swiesiom spalwom :aciu: nes kazkajp rimtai nebejuokai ce daros... kazkokie asmeniskumai .... labai daug ko negaliu pasakyt sitoje temoje tik tiek kad gywunai gamtoje negywena ant laikrasciu Smile gal atrodysiu juokingas bet sita tikrai zinau Smile nu bet rimtai dawai wisi :alus: ir nebesipykim ok?
 
Peršokti į forumą:
 
 

Prisijungti
Vardas

Slaptažodis



Dar ne narys?
Registruotis.

Pamiršai slaptažodį?
Prašyk naujo!.
 
 

Shoutbox
You must login to post a message.

2024-01-05 20:47
Kaip surasti savo įkeltas foto?

2023-10-17 02:27
Hey ho, Nenoriu post'o kurti. Gal kas agamiukus parduoda?

2023-10-16 16:55
Kitais metais egzotika.info bus pilnametė. Grin kiek pamenu, tai nuo 2006 metų gyvuoja. Wink

2023-09-17 12:57
Dėl to puslapis ir laikomas ir dar gyvas Smile

2023-09-13 13:49
Kaip gaila.. kiek čia informacijos pasisemta..

2023-09-02 17:51
Visos iniciatyvos palaikomos Smile

2023-08-06 15:41
Tai davai prikeliam! aš pats čia nebuvau kokius 15 metų xD

2023-07-22 16:51
Dabar pas daugumą namuose jau verda gyvenimai Grin

2023-07-12 22:30
Kazkada cia virė gyvenimas Smile

2023-07-10 12:14
Aš taip pat seniai buvau, krista, kad dar neištrynė Grin

 
 

Draugai, kolegos

Tarantulas.ru

Šinšilų ola

Egzotinių gyvūnų parduotuvė

D. Liekio gamtos tyrimai ir stebėjimai

Norit draugauti?
 
 

Naujausios nuorodos
Egzotiniu gyvūnų parduotuvė GERIAU...
  Geriausia specializuota elektorinė egzotinių ...

Trixie
  Produktai Jūsų augintiniams

Spidersonline.pl
  Elektroninė voragyvių parduotuvė. Į užklau...

Lampropertis šeimos gyvatės
  Lampropertis šeimos gyvatės

Cichlasoma.lt
  Puslapis apie ciklidus ir akvariumus

 
 
Jau yra:
Narių: 8290
Naujienų: 703
Straipsnių: 190
Nuotraukų: 7794
Video: 83
Failų: 25
Anekdotų: 232
Pranešimų: 39611
 
 
  
  36247427 aplankė mus
Draugai: Baidarių nuoma