2024m. March 28d. 19:04:42

Navigacija
· Pradžia
· Straipsniai
· Galerija
· Forumas
· Komentarai
· Anekdotai
· Kontaktai
Naujokams
· Taisyklės
· DUK
· ŽODYNAS
· Paieška
Naudinga
· Konkursai, siurprizai
· Video
· Nuorodos
· Siųstis
· PARAMA
 
 

Naujausia foto
Naujas šeimos narys :))
Naujas šeimos narys...
2023/03/25 11:16

 
 

Atsitiktinė foto

 
 

Prisijungę vartotojai
· Prisijungę svečiai: 1

· Prisijungę nariai: 0

· Iš viso narių: 8,002
· Naujausias narys: Kestutis
 
 
Straipsnių hierarchija
Straipsnių pradžia » Pitonai » Karališkieji pitonai - Python regius 
 
Karališkieji pitonai - Python regius
 

Karališkieji pitonai - Python regius

Karališkasis pitonas - Python regius – puikus gyvūnas pradedančiajam gyvačių augintojui. Jis užauga iki 100-150 cm ilgio, yra mažesnis negu dauguma namuose laikomų roplių, gana ramaus būdo ir lengvai prižiūrimas. Nelaisvėje veisiami gyvūnai dažniausiai klesti, jei jais tinkamai rūpinamasi.

Python regius

Apie karališkuosius pitonus
Angliškai jie vadinami Ball pythons (kamuoliniai pitonai), nes išgąsdinti jie susisuka į tvirtą kamuolį. Jauni karališkieji pitonai per 3 metus paauga po 30 cm per metus. Jie gyvena ilgai, iki 50 metų, jeigu yra tinkamai prižiūrimi, nors paprastai amžius siekia 20 - 30 metų.

Geriausia rinktis nelaisvėje veisiamus
Dauguma karališkųjų pitonų parduotuvėse importuoti iš Afrikos. Afrikoje jie neėda pelių: jie ėda smiltpeles ir kitus smulkius žinduolius, kurie kvepia visai kitaip negu pelės, kurias mes perkame maistui. Todėl pitonai nepripažįsta pelių kaip grobio. Pitonai išplėšiami iš savo aplinkos, vežami net pirmą kartą nepaėdę, o gyvūnų parduotuvėse kenčia nuo nemokšiškos priežiūros ir toliau neėda. Dar vienas laisvėje pagautų roplių trūkumas – ligos ir parazitai, pvz. erkės. Toli gražu ne visi pitonai laikomi karantine prieš parduodant. Nelaisvėje veisiami gyvūnai būna brangesni, bet tikrai verti papildomo mokesčio.
Pridėkime prie visko faktą, kad gyvūnai atvežami patyrę stresą, ištroškę ir gali greitai nusibaigti, nebent pakliūtų į išmanančio ir mokančio su jais elgtis žmogaus rankas.
Karališkieji pitonai liūdnai garsėja tuo, kad dažnai atsisako maisto, bet daugelis tiki, kad taip atsitinka su laisvėje pagautais individais.

Besirenkant gyvatę
Ieškokite jauno, nelaisvėje auginto pitono. Tam gali reikėti susirasti veisėją. Rinkitės taisyklingų formų, skaidrių akių ir švarios išeinamosios angos roplį, kuris neturi kvėpavimo problemų (šniokštimo, burbulų aplink šnerves). Rinkitės tą, kuris atrodo smalsus ir švelniai spaudžia ranką kai jį paimate. Nebloga mintis yra paprašyti pademonstruoti maitinimą – taip įsitikinsite, kad pitonas tikrai ima maistą.

Python regius

Naujo pitono sveikata
Jei namuose jau turite gyvatę, naują pitoną (ar smauglį) reikėtų palaikyti karantine dėl rizikos užsikrėsti įvairiomis ligomis. Ekspertai siūlo skirtingą karantino laiką, bet 3 – 6 mėnesiai nėra tiek daug. Be to, patartina apsilankyti pas veterinarą, ypač dėl vidinių ir išorinių parazitų.

Laikymas
Karališkieji pitonai nėra labai aktyvios gyvatės, taigi jiems užtenka ir nedidelio terariumo, suaugusiems puikiai tiks 100x60x60cm dydžio terariumas. Tačiau būtina pasirūpinti, kad dangtis būtų sandarus, nes jie tikrai moka pabėgti.
Substratas: sutrupinta medžio žievė, laikraščiai, dirbtinė veja. Su pastarąja elgtis lengviausia - išpjaukite keletą gabalų, kad jie tiktų terariumui ir pakeiskite nešvarius gabalus. (juos galima išmirkyti 3,7 litruose vandens su dviem valgomais šaukštais valiklio, gerai išvalyti, perskalauti, nusausinti ir vėl naudoti).
Terariumo aplinka: įdėkite tvirtų šakų ir tamsią slėptuvę (šie pitonai mėgsta slėptis saugiai įsitaisę ankštoje vietoje, todėl rinkitės tik tokią slėptuvę, kuri atitinka pitono dydį).
Temperatūra: 27 - 29C dienos metu su karštesniu pasišildymo plotu (32 C).
Nakties metu temperatūra gali kristi iki 23 -24 C, tačiau karštesnis plotelis turėtų likti. Tam naudojami šildymo kilimėliai, o kintamą temperatūrą galima reguliuoti kaitrinėmis lemputėmis. Niekada nenaudokite karštų akmenų, o lemputes ar kitus šildymo elementus atitraukite nuo terariumo, kad jie neturėtų tiesioginio kontakto su pitonu – jis gali nudegti. Stebėkite temperatūrą keletu termometrų.
Apšvietimas: Karališkieji pitonai – naktiniai gyvūnai, taigi nereikalauja ypatingo apšvietimo. Nenaudokite baltų lempučių, kad nesutriktų pitonų dienos - nakties pojūtis. Apšvietimui tinka raudonos, mėlynos ar juodos lemputės.
Vanduo ir drėgmė: vandens indas turi būti pakankamai didelis, kad pitonas galėtų į jį įlįsti. Maudynės labai svarbios nėrimosi laikotarpiu. Kai kurie augintojai netgi įdeda indą su dangčiu ir anga pitonui, kad jis jaustųsi saugesnis ir maudytųsi ilgiau.


Python regius

Maitinimas

Priverstinis maitinimas

Neverskite daug skysčių netekusio gyvūno ėsti. Jei oda susiraukšlėjus ir nevienoda, pirma pamerkite gyvatę į vandenį kelis kartus per dieną ir terariume palikite dėžutę drėgmei padidinti (į plastikinę dėžę su skyle pitonui įlįsti įdėkite drėgnų samanų). Pasikonsultuokite su veterinaru – gali prireikti skysčius įšvirkšti ar sugirdyti.
Kai pitonas pasiruošęs maitinimui, sumaišykite ir atskieskite Pedialitą (ar kitą elektrolitinį tirpalą) arba sportinį gėrimą ir maistą katėms ir šunims. Maitinkite su švirkštu per žarnelę.
Jeigu bandysite priverstinai pitonui sumaitinti gyvą auką, gyvūnas gali išsigąsti ir sudegint dar daugiau kalorijų kovodamas su maitinimu negu tikitės, kad gaus, taigi geriau rinktis skystą maistą.

Triukai, kad maitintųsi pats
Sveiką pitoną galima priversti ėsti patį keliais būdais:
Parūpinkite tamsią slėptuvę: apverstą gėlių vazoną su skyle, keramikinį urvą ar panašiai – viskas tinka. Jie saugiausiai jaučiasi patalpoje, kurioje liečiasi prie visų sienų, taigi nedėkite didelės slėptuvės. Pamojuokite negyva auka prieš jo nosį.
Maitinkite naktį. Pitonai – naktiniai gyvūnai, todėl maitintis dieną jiems nepatinka.
Jei pitonas paima auką bet jos neėda, įmeskite pelę į vidų ir rankšluosčiu užkiškite išėjimą, kad pitonas negalėtų nieko matyti ir palikite jį ramybėje vienai parai.
Bandykite šert apsvaigintomis, paskui užmuštomis smiltpelėmis. Jeigu pitonas jas ima, patrinkite užmuštas peles į smiltpeles tam, kad įgautų kvapo ir siūlykite jam peles. Negyvą smiltpelę galima naudoti kelis kartus, jeigu ją užšaldysite ir atšildysite po kiekvieno „pakvėpinimo“. Jei negaunate smiltpelių, naudokite žiurkėnus.
Bill Arrington: "Naktį išėmiau pitoną iš terariumo ir laikiau jį šitaip apie pusvalandį. Kol jo nebuvo, įdėjau ką tik užmuštą pelę į terariumą, o po to grąžinau pitoną į vietą. Po 5 minučių pelė jau buvo sudorota. Pasakiau apie šį metodą gyvūnų parduotuvės darbuotojams, jiems jis taip pat suveikė. "
Pamirkykite užmuštą pelę šiltame vištienos sultinyje.

Karališkuosius pitonus galima maitinti pelėmis žiurkėmis (mažomis arba vidutinėmis, atsižvelgiant į gyvūno dydį) kas savaitę ar dvi. Jaunus roplius reikėtų maitinti kas penkias - septynias dienas, suaugusius galima šerti šiek tiek rečiau – dešimt – keturiolika dienų. Naudokite užmuštas peles, nes gyvos jos gali sužeisti pitoną: pajudinkite pelę prieš pitoną, - tai jį sudomins.
Gera mintis iškelti pitoną iš terariumo šėrimui: tai padeda prisijaukinti roplį. Greitai jam maitinimas reikš rankos prisilietimą ir kilnojimą, todėl jis rečiau puldinės ranką, kai ją kišate į terariumą.
Net nelaisvėje veisiami karališkieji pitonai kartais atsisako ėsti net porą mėnesių. Kol kūno svoris ir bendra būklė geri, problemų nėra. Jeigu jūsų gyvatė nustoja ėsti, kruopščiai išanalizuokite jo aplinką ir sveikatą, įsitikinkite, kad gyvūnas nestresuoja. Pasikonsultuokite su veterinaru, jeigu badavimas užsitęsia ar labai krenta kūno svoris. Bandykite įvairius triukus, skirtingų spalvų peles, šėrimą naktį, terariumo uždengimą pašėrus. Galite netgi mėginti šerti žiurkėnais, nors prie jų pripratęs pitonas greičiausiai atsisakys ėsti peles.

Jei pitonas suėda auką, bet po to atryja...
...Palaukite porą dienų ir bandykite vėl – su mažesne auka. Būna, kad pitonas puola ir nepataiko, o pelė jam įkanda, arba pitonas atsitrenkia su galva į stiklą arba dekoracijas ir pradeda bijoti maisto. Palaukite keletą dienų ir bandykite su mažesne pele.

Python regius


Šaltiniai: Exoticpets.About ir Anapsid.org.

Paruošė: Milda.


Visos teisės saugomos

 
 
Komentarai
#1 | shrnz · 2006 June 26 15:52:49
juoda lempa? jei juoda lempa, tai logiška manyti, kad ji spinduliuoja juoda šviesą, o kiek man yra žinoma juodo spektro šviesos nėra
#2 | Ravenous · 2006 June 26 16:20:41
man tai patiko ta vieta apie vištienos sultinį :laugh: :yes:
reiks pabandyti Wink
#3 | Tadas · 2006 June 27 15:11:17
Deja taip - juodosios lempos - Hario Poterio ir Žiedų valdovo pasaulių atributai. Verčiant pažodžiui taip ir gaunasi. Blacklight protiškai atsilikusios, bet dominuojančios šalies žodyne yra ne kas kito, kaip UV.
"Absoliučiai juodo kūno fizika" - betkuris padoresnis fizikos vadovėlis.
#4 | Mariezas · 2006 September 06 19:39:42
jezau uzmusinet peliukus kad pasert , jokio ydomumo pacem ir pitonui :laugh:
#5 | wanesa · 2007 October 01 23:40:26
nu jo-matau viena..zmogus-kuris parase si straipsni,visai i pievas nusigribavo..neduok dieve,i sitas rankas papuls nors vienas roplys..sakes is kartoAngryAngryAngry:hap:
#6 | Ravenous · 2007 October 02 09:58:05
wanesa rašė:
gal kas zino kokiu saitu,ar patys laiko kukuruzinius?as nieko negaliu niekur rasti..ar anglu kalba radau,bet ten tokiu zodziu daug,kad suprast neimanoma..
Parašyta 2007-08-25 15:06

Pažanga :clap: nuo visiškai žalios iki ekspertės per mėnesį laiko :thumb:
#7 | bonkius · 2008 June 26 13:42:21
kokia tokio pitono kaina?žiauriai gražus!:clap:
#8 | titana · 2008 June 26 14:49:42
250-400LT.
#9 | peitonas · 2008 July 09 20:34:15
kaip atskirti pitonas tai ar pitone (lyti) as ji jau turiu metus su trupuciu ir kaip pirkau ji man parduotuveje pasake kad tai paeiskeja po metu bet man jokiu pasikeitimu nebuvo tik tiek kad daug labai ede beprotiskai daug ir labai jau didokas kaip per metus. Frown
#10 | Shinya · 2008 December 10 00:02:13
Gal zinot kur galima isigyti toki gyvi? :shy:
 
 
Rašyti komentarą
Turite prisijungti, norėdami parašyti komentarą.  
 

Prisijungti
Vardas

Slaptažodis



Dar ne narys?
Registruotis.

Pamiršai slaptažodį?
Prašyk naujo!.
 
 

Shoutbox
You must login to post a message.

2024-01-05 20:47
Kaip surasti savo įkeltas foto?

2023-10-17 02:27
Hey ho, Nenoriu post'o kurti. Gal kas agamiukus parduoda?

2023-10-16 16:55
Kitais metais egzotika.info bus pilnametė. Grin kiek pamenu, tai nuo 2006 metų gyvuoja. Wink

2023-09-17 12:57
Dėl to puslapis ir laikomas ir dar gyvas Smile

2023-09-13 13:49
Kaip gaila.. kiek čia informacijos pasisemta..

2023-09-02 17:51
Visos iniciatyvos palaikomos Smile

2023-08-06 15:41
Tai davai prikeliam! aš pats čia nebuvau kokius 15 metų xD

2023-07-22 16:51
Dabar pas daugumą namuose jau verda gyvenimai Grin

2023-07-12 22:30
Kazkada cia virė gyvenimas Smile

2023-07-10 12:14
Aš taip pat seniai buvau, krista, kad dar neištrynė Grin

 
 

Draugai, kolegos

Tarantulas.ru

Šinšilų ola

Egzotinių gyvūnų parduotuvė

D. Liekio gamtos tyrimai ir stebėjimai

Norit draugauti?
 
 

Naujausios nuorodos
Egzotiniu gyvūnų parduotuvė GERIAU...
  Geriausia specializuota elektorinė egzotinių ...

Trixie
  Produktai Jūsų augintiniams

Spidersonline.pl
  Elektroninė voragyvių parduotuvė. Į užklau...

Lampropertis šeimos gyvatės
  Lampropertis šeimos gyvatės

Cichlasoma.lt
  Puslapis apie ciklidus ir akvariumus

 
 
Jau yra:
Narių: 8240
Naujienų: 703
Straipsnių: 190
Nuotraukų: 7794
Video: 83
Failų: 25
Anekdotų: 232
Pranešimų: 39611
 
 
  
  36148738 aplankė mus
Draugai: Baidarių nuoma